Idén is ifjú elsősegélynyújtók vigyáznak a Balaton parton a fürdőzők biztonságára. Folyamatosan járják a strandokat, és segítnek ha baj van.

"Kagylóvágás, méhcsípés, kisebb nagyobb ficamok, rándulások, hébe-hóba előfordul egy két újraélesztés, voltak már stroke-os esetek is, de ezek az esetek szerencsére ritkák" - sorolja Horváth Zsófia, hogy milyen feladataik akadnak a strandokon.

elsősegély vöröskereszt önkéntes

Idén 8 turnusban 320 fiatal teljesít szolgálatot. Ez azt jelenti, hogy 12 település 19 strandján találkozhatunk majd a nyaralók az elsősegélynyújtokkal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek ide nyáron önkéntesnek, hogy összekössék a hobbit a nyaralással.

"Ez az a program, ami mindig a csúcspontja annak a tevékenységnek, ami a Magyar Vöröskeresztnél így fogalmazódik meg, hogy a társadalmi elsősegélynyújtás népszerűsítése. Egész évben vannak olyan programjaink, amik erre készítik fel a fiatalokat." - mondta el kérdésünkre Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Ilyen programok például a hősképző, vagy az országos elsősegélynyújtó verseny, ami felmenő rendszerben képzi ki a diákokat az életmentésre.

Címkék: elsősegély, vöröskereszt, strand, Balaton, egészségügyi anyagok