Október 15-e az ENSZ döntése értelmében 1969 óta a fehér bot világnapja. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, hozzájáruljon gondjaik megoldásához, és segítse társadalmi beilleszkedésüket.

Jelentősen nőnek a vakok és gyengén látók életfeltételeinek javítását szolgáló támogatások - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a fehér bot világnapja alkalmából.

Czibere Károly a Vakok Állami Intézete Rehabilitációs Telephelyén nyitotta meg a Fehér bot napjához kapcsolódó idei rendezvénysorozatot.

Az államtitkár elmondta, a rehabilitációs tevékenység támogatása jövőre 100-ról 120 millió forintra, 20 százalékkal emelkedik. A segítőkutya-programra jövőre 25 helyett 45 millió forintot szánnak. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének költségvetési támogatását pedig a kormány 2018-ban 195 millió forintra emeli. 

Közölte azt is, hogy egy uniós pályázaton keresztül 3,3 milliárd forintos támogatást kapnak a család- és gyermekjóléti központok, amelyek a jövőben a látássérült embereknek és családtagjainak segítenek abban, hogyan gondozzák, támogassák fogyatékkal élő hozzátartozójukat. Az infokommunikációs akadálymentesítést szolgáló négymilliárd forintos keretösszegű uniós program pedig várhatóan 2018 elején indulhat el.

Emellett intenzív párbeszédet folytatnak az Országos Fogyatékosságügyi Tanáccsal a látássérültek életfeltételeit javító programokról - tette hozzá.

Czibere Károly kiemelte: a fehér bot világnapja kiváló alkalom arra, hogy a társadalom egészséges tagjai odafigyeljenek a vak és látássérült embertársaik befogadására, integrációjára. A magyar kormány célja, hogy megteremtse az önálló élet feltételeit számukra, és egyben áttörje az őket övező "közöny falát". Hozzátette, a kormány fontosnak tartja, hogy a látássérülteknek is elérhető legyen minden szolgáltatás, amely az önálló életvitelhez szükséges. Ehhez a szemléletformálás mellett anyagi támogatással is hozzájárulnak. 

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke köszöntőjében kiemelte: a sérült emberek beilleszkedését segítő ENSZ-egyezmény elveinek jogalkotói követése Magyarországot Európa élvonalába emelte, ugyanakkor - tette hozzá - a végrehajtásban még akadnak gondok. Ezek megoldásához szükség van a párbeszédre, hogy a jelmondatukban megfogalmazottak tartalmat kapjanak: "Semmit rólunk - nélkülünk!"

Címkék: ensz, fehér bot, fejlesztések, világnap, magyarország, egészségügyi anyagok