Kint 32 C fokot mutatott az autó hőmérője, de a kocsiban is legalább 30 van. A tartós hőségben a koncenráció csökken, éppen ezért sokkal óvatosabban és körültekintőbben kell vezetni - mondja az autós oktató.

Az sem mindegy, mikor melyik napszakban indulunk útra.

- Ha nyaralni indulunk, inkább éjszaka induljunk, mert bár a sötét az zavaró, de a hőmérséklet sokkal kedvezőbb. Jobban tud a sofőr koncentrálni, figyelni - válaszolta kérdésünkre Szita Dezső, autós oktató.

A folyadékpótlásról sem árt gondoskodni ezekben a napokban. 

- Akár háromszor többet iszunk ilyenkor, de fontos, hogy kerüljük a koffeint és a szénsavas italokat - tette hozzá Heszberger Edina, dietetikus.

A hőségben ugyanakkor nem árt kerülni a zsíros, nehéz ételeket sem. Dr. Pintér Ferenc azt mondja: a meleg eleve megterheli a szevezetet és fáradékonyabbak leszünk. Aki nem tud pihenni egy fáradtságspirálba kerülhet, aminek a vége akár teljes kimerülés is lehet.

- Egyre nagyobb probléma lesz az is, hogy éjszaka nem fog lehülni kellően a levegő és nem tudunk kellően megpihenni. Emiatt ha az alvásminőség leromlik ilyenkor sokkal felszínesebb az alvás, sokkal rosszabb a minősége, nincsenek benne azok a pihentető szakaszok - tudtuk meg Meteo Klinika igazgatójától.

A szakameberek azt tanácsolják: kánikulában tudatosan törekedni kell a pihenésre és arra is, hogy ilyenkor még türelmesebbek, figyelmesebbek legyünk magunkkal és másokkal is.

Címkék: kimerültség, hatás, egészség, hőség, egészségügyi anyagok