A legtöbb esetben már csak akkor fordulnak orvoshoz az emberek, amikor megtörtént a baj. Pedig a megelőzésre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

A megyei egészségfórum mai évnyitó rendezvényén elhangzott: az egészségünket leginkább a viselkedésünk, például a mozgásszegény életmód, valamint a dohányzás határozza meg leginkább. Ezeket követik az élettani, illetve a környezeti behatások. Mindezeket tekintve nagyon rossz állapotban van a magyar lakosság.

- Tudjuk, hogy a magyar lakosság egészsége az elvárhatónál rosszabb. Miért mondjuk ezt? Mert a nőknek a várható élettartama 4,2 évvel, a férfiaknak 5,8 évvel alacsonyabb mint az Eu 28 országaiban. Az egészségügyi rendszer, beleértve itt a népegészségügyi rendszert és az egészségügyi ellátórendszert is, hatékonysága alacsony - mondta a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet mb. főigazgatója, dr. Surján Orsolya.

A megyei szakemberek éppen ezért idén is nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre. Az év második felében megindulnak például a vastagbélrák szűrések. A programra a somogyi háziorvosok 60 százaléka jelentkezett. Ők a többi között azt vállalták, hogy ezekre elküldik a korban érintett pácienseiket.

- Sajnos Magyarországon nagyon rossz a helyzet. Körülbelül évi tízezer megbetegedés van és több mint ötezer halálozás. Somogyban hasonlóan rosszak a statisztikák, itt évi 300 körüli halálozással számolhatunk. Ez messze elmarad az uniós átlaghoz - mondta a SMKH megyei tisztifőorvosa, dr. Fadgyas Erzsébet.

Igaz, ha lassan is, de folyamatosan javulnak a részvételi arányok a megyében a megelőző szűréseken. A legtöbben a nők közül kerülnek ki, ők az emlő és méhnyakrák szűrésken vesznek részt.

Címkék: vastagbél, szűrés, rák, egészségügyi anyagok