Vérnyomás, vércukor, pulzus és testösszetétel méréseket is végeztek kedden az egészségfejlesztési irodán a kaposvári kórházban. Sokan voltak kíváncsiak az állapotukra, egészségesek és vesebetegek egyaránt.

A Kaposi Mór Oktató Kórház főorvosa, Szelestei Tamás a vese világnapjához kapcsolódó előadásában elmondta: minden tizedik magyar érintett valamilyen vesebetegségben. Ezek többsége nagyon kevés tünettel jár és alig érezhető.

null

- Ha magas a vércukor, magas a vérzsír azzal foglalkozni kell, az egy komoly kockázati tényezője az érelmeszesedésnek és annak következményeinek. Ugyanakkor ha a vizelettel nem választódnak ki a méreganyagok, a hugynak egy része bent marad a vérben az sokkal inkább károsítja az érfalat. A vesebetgség az szerény, de a következményei azok megjelennek a szívinfarktus, agyinfakrtus, vagy a korai öregedés formájában - tette hozzá dr. Szelestei Tamás, a Kaposi Mór Oktató Kórház főorvosa.

Odafigyeléssel és szűrővizsgálatokkal azonban gyakorta megelőzhető a baj - mondják a szakemberek. A kórház prevenciós és egészségfejlesztő irodája például átfogó vizsgálatokkal tud segíteni, hogy időben felismerhető legyen a betegség.

null

- Nagyon sokáig tünetmentes holott nagyon egyszerű szűrővizsgálatokkal azért a nyomára lehet bukkanni és az egyik ilyen az a rendszeres vérnyomás ellenőrzés, illetve a vizeletben a fehérje kimutatása. A másik hajlamosító tényező a cukorbetegség, ezért vércukormérést is tartottunk, ami szintén fontos szűrővizsgálat - válaszolta Szörényiné Ványi Gabriella, a kaposvár Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda vezetője.

A szakemberek hozzátették: egyebek mellett az egészséges életmóddal, a sok mozgással, a kevés só- és fehérjebevitellel is sokat tehetünk a vesebetegségek elkerülése érdekében.

Címkék: prevenció, vese, világnap, betegség, kórház, egészségügyi anyagok, kaposvár