Nyolc édesanya lakik kisbabájával a nagybajomi Kékmadár Gyermekotthonban. A legtöbb itt élő anya állami gondozásban nevelkedett és fiatalon szülte meg gyermekét. Körülményeik azonban nem tették lehetővé, hogy egyedül fel is tudják nevelni a kicsiket, ezért kértek segítséget.

Többen viszont a könnyebb utat választják és lemondanak gyermekeikről. Ha a szülők legalább fél évig nem tartják a kapcsolatot a gyermekükkel, akkor a kicsiket örökbe lehet fogadni.

Az utóbbi években mind országosan, mind megyei szinten egyre több gyermeket fogadnak örökbe. Somogyban 2011-ben 25, 2016-ban viszont már 33 kicsi talált otthonra. Többségük 3 év alatti.

"Somogy megyében nagyon szerencsés helyzetben vagyunk az ország többi részéhez képest, hiszen nálunk annyi a várakozási idő mint egy terhességnél, ha egy gyerek beleszületik a családba, annyi idő alatt nálunk gyermekhez juthatnak, illetve születik egy örökbefogadott gyermekük" - mondta Tomorné Huber Éva, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója.

A legtöbben egy évnél fiatalabb gyerekeket szeretnének örökbefogadni és egyre többször figyelhető meg az is, hogy olyan szülők jelentkeznek örökbefogadónak, akiknek már van saját gyermekük. A pszichológus szerint fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban kerüljenek családba.

"A gyerek átélése, hogy őt elhagyták nem egyszerű amivel leginkább kiküszöbölhető a trauma, az elhagyatás ténye, az pontosan az, ha minél kisebb korban egy befogadó, elfogadó családba kerülhet, ahol esély van arra, hogy kialakuljon egy biztonságos kötődés" - tette hozzá Szigeti Mónika, klinikai szakpszichológus.

Az örökbefogadó szülőknek egészségesnek kell lenniük, továbbá egy pszichológiai tesztet is ki kell tölteniük, be kell mutatniuk a jövedelemigazolásukat és a szakemberek környezettanulmányt is végeznek náluk.

Emellett egy 21 órás tanfolyamot is el kell végezniük. A megyében átlagosan 40 család áll sorban a megyében az örökbefogadás miatt.

Címkék: örökbefogadás, helyzet, somogy megye, egészségügyi anyagok