Az idei évben eddig mintegy 340 parkolási igazolványt állított ki a kaposvári járási kormányhivatal. Ezt az igénylők állapotától függően leggyakrabban három, illetve öt évre állítják ki.

"A kérelmet a kormányablakba kell benyújtani, amelyhez mellékelni kell az orvosi igazolásokat, orvosi leleteket, amelyeket mi továbbítunk a kormányhivatal társadalombiztosítási illetékes osztályának, a rehabilitációs osztály részére, ahol ezeket megvizsgálják és egy orvosi szakvéleményt állítanak ki" - foglalta össze a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatalának vezetője, Kimmel József.

Aki jogosulatlanul használja a mozgássérült parkolót, az komoly pénzbírságot kockáztat.

"Előfordul, hogy nincsen rokkantkártya, vagy mozgáskorlátozott kártya a szélvédő mögött. Ebben az esetben ugyanúgy, mint ahogy más jogosulatlanul veszi igénybe a fizető parkolóinkat, egy pótdjías csomagot kap a szélvédőre" - mondta a Városgondnokság vezetője, Herczeg Attila.

Az ilyen parkolók száma azonban országszerte elég kevés, ráadásul sokszor azok kialakítása sem felel meg az elvárásoknak.

"A jogszabály előírja, hogy legalább 3,6 méter legyen egy ilyen akadálymentes parkolónak a szélessége, külön jelezve legyen rajta egy másfél méteres kiszállósáv" - mondta a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének ügyvezetője, Bodor Zoltán.

Kaposváron legutóbb a Honvéd utcai óvódánál csináltak akadálymentesített parkolóhelyeket, három autó számára. Az önkormányzat azt tervezi, hogy a beérkező igények szerint további mozgássérült parkolóhelyeket alakítanak ki, hogy az arra rászorulók meg tudjanak állni.

Címkék: mozgássérült, parkoló, egészségügyi anyagok, kaposvár