Magyarországon a felnőtt nők több mint 20 százaléka, a férfiak harmada dohányzik az Országos Egészségfejlesztési Intézet tavalyi adatai szerint.

Hazánk világelső a tüdőrákos megbetegedések terén. Évente mintegy 10 ezer új megbetegedést diagnosztitizálnak, és minden évben legalább 8 ezer tüdőrákos beteg hal meg. A megelőzésben fontos szerepe lenne a korai felismerésnek.

Szakemberek és politikusok jelenlétében adták át Kaposváron az ország első mobil CT szűrőállomását. A több mint 100 millió forint értékű uniós támogatású fejlesztés egybevág a kormány egészségmegőrző törekvéseivel.

null

- Feljönni arra az Európai Uniós színvonalra, amikor nem azzal a szomorú statisztikával dicsekedhetünk, vagy panaszkodhatunk inkább, hogy milyen sok nálunk a daganatos betegségek száma, hanem fordítva, azzal inkább, hogy milyen jó, milyen magas azon honfitársainknak a száma, aki egészségesek és olyan életmódot folytatnak, amely segíti a boldogulásukat - mondta az NGM tervezéskoordinációért felelős államtitkár, Komoróczki István.

A mobil CT elsődleges küldetése a tüdőrák hatékony kiszűrése lesz. A kamion berendezése alkalmas még egyebek mellett belgyógyászati, urológiai, kardiológiai és nőgyógyászati vizsgálatokra is. A jármű országjáró körútra indul, így bárki, akár a kisebb településeken élők is igénybe vehetik.

null

- Egy ütemtervet fogunk felállítani, hogy leszerződünk a regionális egészségmegőrző irodákkal és akkor ezt a sajtóban fogjuk publikálni, az egészségmegőrző irodák fogják értesíteni a betegeket. Előzetesen, szórólapokat osztanak, és akkor erről minden lakos értesülni tud, hogy hol és mikor fogunk szűrővizsgálatokat végezni - árulta el a Vatner Kft. ügyvezetője, Vati István.

A szűrőállomással a következő hetekben Kaposváron, Mosdóson, és a veszprém megyei Herenden, illetve Márkón lehet találkozni.

Címkék: rák, kamion, egészségügyi anyagok