A fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő, vendéglátó-ipari termék. Pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel készül, élelmiszer-adalékanyagok (pl. habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával. Külön kategóriába sorolják a hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet különleges technológiával készít a cukrászmester.

Hazánkban évtizedek óta nem volt fagylaltmérgezés, amely többek között a szakemberek hozzáértésének, az előállításhoz és forgalmazáshoz szükséges jó műszaki feltételeknek és a forgalmazás hatósági felügyeletének is köszönhető. Azonban, mivel gyorsan romló élelmiszer, a fagylalt esetében is érdemes körültekintően vásárolni. Állandó hőmérsékletű, folyamatos hűtést igényel, már néhány °C hőmérsékletemelkedés is gyors olvadáshoz, a baktériumok szaporodásához, és minőségromláshoz vezethet.


Fontos, hogy az árusítópult környezete legyen rendezett, tiszta, pormentes, és a fagylaltpult biztosítsa a termék legalább -8 °C-os hőmérsékletét és szennyeződéstől való védelmét. A jól működő adagolópultban a fagylalt állaga láthatóan nem túl lágy, nem olvadt. A fagylaltra közvetlenül ráhelyezett díszítések ehetőek, ízlésesek és tiszták legyenek. Lényeges szempont, hogy folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használjanak és a leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetve víztelenítsék.

A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezik. Az igényesen üzemeltetett fagylaltozóban a frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra, a tölcsért védik a szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a kiválasztott nyalánkságokat a vásárlónak. A kiszolgáló személyek megjelenése ápolt és higiénikus, a kezük tiszta, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérüléses elváltozások.

forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Címkék: gyomorrontás, fagylalt, minőség, biztonság, egészségügyi anyagok