img_2624.jpg


A meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően alakult az időjárás az elmúlt 24 órában. Szombat hajnalban a megye teljes területét egybefüggő, 10-30 centiméteres hóréteg fedi. A katasztrófavédelem egységei a hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett személygépjárművek, kamionok és autóbuszok mentését végezték.

Közúti közlekedés: a havazás a megye teljes területén elállt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatósága szombat hajnal óta 30 munkagéppel folyamatosan dolgozik Somogy megye úthálózatának megtisztításán, az autópálya tisztítását további 2 járművel végzik.

A kritikus útszakaszokra (például a 66-os számú főút Szentbalázs-Gödre, 67 számú főút Simonfa-Bőszénfa) a havazás intenzitásának megerősödésétől egy-egy hóeltakarító munkagépet vezényeltek. Komolyabb fennakadás ezeken a szakaszokon nem volt tapasztalható. Az igazgatóság munkagépei az éjszaka folyamán folyamatosan dolgoztak a megye úthálózatának hómentesítésén.
Elzárt település nincs Somogyban, a megye teljes úthálózata a személygépjárművek és a tömegközlekedési eszközök számára járható. Az M7-es autópálya kivételével a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek vonatkozásában pénteken 14:30-kor elrendelt forgalomkorlátozás továbbra is érvényben van. A kamionok a kijelölt szükségparkolókban várakoznak a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtéséig.

Pénteken a Kapos Volán Zrt. valamennyi helyközi autóbuszjárata kisebb-nagyobb késéssel közlekedett. Több esetben előfordult, hogy a járatok elakadtak, a műszaki mentést követően azonban folytatni tudták útjukat. A pénteken utolsóként indított autóbuszok épségben elérték a célállomásukat.

Vasúti közlekedés: A murakeresztúri vasútállomáson felsővezeték-szakadás miatt két vasúti szerelvény is vesztegelt a gyékényesi vasútállomáson, ezeken a vonatokon összesen 72-en utaztak. Mindannyian fűtött váróteremben várakoztak, ahol élelemmel és meleg teával látták el őket. Az utasok továbbszállítására a Kapos Volán Zrt. két vonatpótló autóbuszt biztosított, amelyet negyvenketten vettek igénybe. 24-en a Gyékényesről induló Somogyszob-Kaposvár-Dombóvár útvonalon közlekedő 8231-es, illetve a Barcs-Pécs irányába közlekedő 8906-os számú vonatokkal elhagyták a gyékényesi vasútállomást. További 6 személy Gyékényesen maradt rokonaiknál. A hótolóval felvezetett két autóbusz biztonságos megérkezését Nagykanizsára a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálata mindvégig biztosította.

Helyreállt az áramszolgáltatás:A leszakadt villanyvezetékeket a szolgáltató helyreállította Bakházán, Rinyabesenyőn, Vízváron és Bélaváron, így a lakossági áramszolgáltatás zavartalan Somogy megyében. Barcs és Komlósd településeken a vízművek áramellátásának helyreállítását elvégezték a szakemberek az éjszaka folyamán, a vízművek működése a hajnali órákban már közüzemi hálózatról biztosított.

Címkék: péntek, megye, január, havazás, tél, somogy, egészségügyi anyagok