Szakemberek szerint ez szorosan összefügg az elhízással. Szombaton a diabétesz világnapján rendezett eseményen több százan voltak kíváncsiak egészségi állapotukra, ahol az érdeklődőknek tippeket is adtak a cukorbetegség megelőzéséhez.

A diabétesz világnapján hosszú sor állt a mérő asztal előtt. Cukorbetegek és az egészségesek is kíváncsiak voltak állapotukra.

- Én alapvetően tisztában vagyok az egészségi állapotommal, de nem árt, hogyha néha kontroll alá kerül valamelyik része a dolognak, és erre ez egy kiváló alkalom volt - Spiegl József.

Becslések szerint a világon körülbelül 400 millió cukorbeteg él. A számuk pedig folyamatosan növekszik.

- Sajnos Kaposváron is napról,napra nő a diabéteszesek száma. Nagyon sokan közülük az emberek közül nem is tudják, hogy cukorbetegek, és ez azért van, mert ez egy rejtőzködő, lappangó betegség, főleg felnőtt korban - Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna, elnök, Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete.

Egy cukorbeteg inzulinadagja havonta több tízezer forintba is kerülhet. A TB azonban ezt teljes mértékben támogatja, ha a betegnek naponta többször kell injekcióznia magát, illetve ha együttműködik orvosával.

Manapság azonban nemcsak a felnőttek körében, hanem már a gyerekeknél is elterjed a betegség.

- A kettes típusú cukorbetegség illetve annak elő-állapotai már a gyerekkorban is előfordulhatnak. Eddig ugye az egyes típusú cukorbetegség volt a gyerekkorra jellemző, ez mellett most már megjelent sajnos a kettes típusú cukorbetegség is egyre gyakrabban látjuk, és ez összefügg az elhízással - Dr. Bátori Beáta, gyermek diabetológus

A szakemberek szerint a mindennapos testnevelés és a helyes táplálkozás segíthet a megelőzésben.

Címkék: diabétesz, világnap, cukor, gyerekek, egészségügyi anyagok, beteg