hőség


Harmadfokú hőségriadót rendelt el csütörtök nulla órától hétfő éjfélig az országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Hozzátette: a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban egyre melegebb időre kell számítani, a hétvégén és jövő hét elején tetőzik a hőség, bár csütörtökön egy gyenge front hatására átmenetileg gyengül a nappali felmelegedés.

Az országos tiszti főorvos a hőségriadó elrendelésével összefüggésben felhívja az egészségügyi szolgáltatók, a közüzemi szolgáltatók, a vállalkozások, az önkormányzatok figyelmét arra, hogy tegyék meg a hőség esetén szükséges intézkedéseket - olvasható az ÁNTSZ közleményében.


Lássuk mire számíthatunk ma: nyugat felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de több-kevesebb napsütés mindenütt lesz, a Tiszántúlon várható a legtöbb napsütés. Elsősorban a Dunántúlon és északkeleten alakulnak ki elszórtan záporok, nyugaton, délnyugaton zivatarok is lehetnek. Éjszakára csökken a felhőzet, és fokozatosan megszűnik a csapadék. A többnyire mérsékelt északi, északnyugati szél időnként megélénkül, erős vagy viharos széllökések csak zivatarok környezetében lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 34 fok között alakul. Késő este 20, 26 fok várható.

Pénteken marad a hőség, és eső sem lesz. A hétvégén pedig még tovább melegszik a hőmérséklet. A tikkasztó, 35 fok feletti forróságban továbbra sem várható hűsítő csapadék.

Hétfőn jön a csúcspont. 40 fokig emelkedhet a hőmérő higanyszála. Az árnyékben sem számíthatunk sokkal hűvösebbre.

Kedden azonban heves zivatarokkal érkezik a hidegfront, és a várva várt felfrissülés.

Továbbra is felhívják a lakosság figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszunk több folyadékot és 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűzõ napon.

Nemrég mi is adtunk kedves olvasóinknak pár tippet, hogy hogyan vészeljék át a hirtelen jött forróságot. Ide kattintva elolvashatja ötleteinket

Címkék: harmad, riadó, fokú, meteorológia, hőség, egészségügyi anyagok