strand

Csütörtökön a nyári napsütést csak néha zavarják felhők, melyekből nem alakul ki csapadék. Strandidőre számíthatunk, 30 fok körüli maximummal - írja bíztató előrejelzésében a koponyeg.hu.

A Balaton és a Velencei-tó vízhőmérséklete 22, a Fertő-tóé 21, a Tisza-tóé pedig 24 fok körül alakul.

Pénteken is túlnyomóan napos időnk lesz, fátyol- illetve gomolyfelhőkkel az égen. Északkeleten egy-egy frissítő zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Tovább erősödhet a nappali felmelegedés.

Szombaton napos, tiszta időre van kilátás, igaz néhol előfordulhatnak záporok. Az északi, északnyugati szél megerősödhet.

Vasárnapra kissé frissebb levegő érkezik a Kárpát-medence térségébe, de így is igazi nyári nap valószínű, 27 fok körüli csúcsértékkel. Erős lehet az északias légmozgás.

A sok napsütés mellett azonban délelőtt 11 és 15 óra között nagyon erős, sőt egyes helyeken extrém erős is lehet az UV-sugárzás mértéke. A vízpartokon a bőrt sokkal nagyobb dózis érheti, így a világos, sokat takaró ruházat, a széles karimájú kalap és az UV-szűrős napszemüveg viselése több mint ajánlott. Akárcsak a naptej használata. A napozásra szánt idő ne legyen több negyed óránál!

A pollenek száma is emelkedik, főképp az útifű és a csalánfélék okozhatnak panaszokat, de megjelent már a levegőben a kender virágpora is.

Címkék: naptej, papírzsebkendő, allergia, napszemüveg, sugárzás, pollen, meleg, strand, egészségügyi anyagok