Nagyon kevesen mennek vért adni, ezért már telefonon próbálnak donorokat toborozni. Van ugyanis, hogy a biztonságos ellátáshoz szükséges vérmennyiség fele áll csak rendelkezésre. Ez pedig a betegek ellátását veszélyezteti.

- Csak megszeretném kérdezni, hogy esetleg a mai napon betudna e jönni hozzánk egy véradásra - egyre többször, így telefonon csábítják az embereket véradásra. Évről-évre ugyanis kevesebben mennek el önszántukból. Emiatt akadozik az ellátás.

- Arra is szükség van, hogy úgyis megszólítsuk a véradókat, hogy nem célzott vércsoportra, hanem egyáltalán bárkit véradásra hívjunk, mert ahhoz hogy megfelelő legyen a betegek ellátása és biztonságos legyen a vérkészlet, ahhoz nem elég az a véradó megjelenés szám, ami mostanában jellemző - tájékoztatott a kaposvári vérellátó-vezető főorvosa, Dr. Németh Ildikó.

A kaposvári vérellátó együttműködik a szekszárdi és a pécsi vérellátóval. A három megyében hetente 1100 egység vér kellene ahhoz, hogy megfelelően működjön az ellátás. Ehhez képest van olyan, hogy 600 egységet sem tudnak levenni.

Szép Tamás rendszeres véradó. Fontosnak tartja, hogy segíthessen másokon.

- Általában évente kétszer háromszor szoktam jönni, akár hívásra, akár hívás nélkül is, mert úgy gondolom, hogy ennyit kell másokon segíteni - mondta Szép Tamás.

Eszter is szívesen ad vért. Őt barátja balesete ösztönözte arra, hogy eljöjjön.

- Én azóta álltam rá erre, amióta a párom egy balesetben kapott vért, hála Istennek a vércsoportunk az ugyanaz, tehát még bizakodhatok benne, hogy talán az enyémet kapta, tehát én azóta járok rendszeresen tényleg véradásra - tette hozzá Szente Eszter.

A kaposvári vérellátóba továbbra is várják a segítségét. Naponta 20 egység vér kellene ahhoz, hogy megfelelő legyen az ellátás.

Címkék: folyik, vér, véradás, somogy, kaposvár, egészségügyi anyagok