Mádl Dalma és a Katolikus Karitasz elnöke egy inkubátorral érkezett Kaposvárra. Országszerte 14 korház újszülött osztályának adományoztak inkubátort, köztük a kaposvárinak is.

- A püspöki kar határozta el és ők kérték meg a karitaszt, hogy ezt vegyék kézbe. Mindenütt nagy örömmel fogadták. Nem kérdés, hogy mekkora szükség van erre - mondta Mádl Dalma jószolgálati nagykövet.

A kaposvári kórháznak jelenleg 20 inkubátor készüléke van. Ezek elengedhetetlenek a koraszülött gyerekek megmentéséhez.

- Közvetlenül a születés után szükséges, nem a normál, hanem főleg a koraszülötteknél, a fejlődési rendellenességgel születők esetén az anyaméhet helyettesíti, hihetetlenül fontos - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, Dr. Moizs Mariann.

Az újszülöttek hét százalékánál kell inkubátort alkalmazni. Az új 10 millió forint értékű berendezés a legkorszerűbbek közé tartozik.

- Az éretlen koraszülötteknél a megfelelő hőmérsékletet, amely az életfunkciók fennmaradásához szükséges fennmaradjon, ezekkel a korszerű inkubátorokkal az oxigénszintet, lényegében mindnet tudunk monitorozni - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezetője, Dr. Kósa Lajos.

2012-ben több mint 1000 gyerek született a kaposvári kórházban. Tavaly nőtt először a születési szám az előző évekhez képest. Az inkubátor fontosságát jelzi, hogy a szülészet előtt kihelyezett inkubátorba két gyereket is eéhelyeztek tavaly.

Címkék: inkubátor, Kaposi, Mór, kórház, egészségügyi anyagok, kaposvár