Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint Magyarországon a méhnyakrák a mellrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a 45 éven aluli nők körében - írta a szervezet.

A vöröskereszt eredetileg márciusban hirdette meg a "Tegyünk együtt a méhnyakrák ellen!" jelmondattal indított pályázatát. A kevés jelentkező miatt azonban ez a kör eredménytelen lett, így most módosított feltételekkel ismét meghirdették a pályázatot.

"Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet az egyén felelősségére a méhnyakrák megelőzésében, tájékoztatást nyújtsanak annak lehetőségeiről, és elérhetővé tegye a méhnyakrák elleni oltást olyanok számára is, akiknek egyébként erre nem lenne lehetőségük" - hangsúlyozta a szervezet.

A több mint tízezer lakosú települések és az önkormányzati társulások október 15-ig nyújthatják be pályázatukat. A több mint 20 millió forint összértékű védőoltásokat a GlaxoSmithKline Kft. adományozta a Magyar Vöröskeresztnek - írja az MTI.

Az oltóanyag szakszerű eljuttatását a pályázó által megjelölt orvosokhoz - vagyis azokhoz, akik az oltásokat beadják - a Magyar Vöröskereszt biztosítja. A pályázat feltételeiről bővebb információk találhatók a szervezet honlapján, a www.voroskereszt.hu oldalon.

Címkék: szociálisan rászorulók, méhnyakrák, Magyar Vöröskereszt, oltás, pályázat, egészségügyi anyagok