Aláírásgyűjtésbe kezdtek a gölleiek, mert mától a kaposvári helyett a dombóvári kórházba kell járniuk, oda azonban csak átszállásokkal, nagy nehézségek árán tudnak eljutni.

De nemcsak nekik. A megyehatárokon élőknek, például az iharosiaknak is kényelmetlenségeket tartogat az új rendszer.

- Lehet, hogy valaki gyorsabban érne autóval egy másik városba, de ugyanakkor busszal meg vonattal kerülőt kell tennie. Úgyhogy ezt, amikor a határokat meghúzták akkor nem mindenhol vették figyelembe - mondta a Somogy Megyei Orvosi Kamara elnöke, Andrásofszky Zsolt.

A kamara ezért arra kéri a háziorvosokat, hogy az átállás egy hónapjában a betegek érdekeit vegyék figyelembe, és oda küldjék őket ahova előtte. A kormányhivatal mai köztleményében azt írja: " beutalási rendet a GYEMSZI által meghatározott területi ellátási kötelezettség alapján adtuk ki. Ennek véleményezésére és felülvizsgálatára lehetőségünk nem volt. A Gölléből érkezett észrevételt továbbítjuk a fent nevezett szervezet felé."

A betegszállításban egyelőre nem okoz gondot az új rend. Mindenhol fogadják a betegeket, de készülnek az átállásra, amikor már nem szállíthatnak bárhova.

- A szomszéd megyei betegszállítókkal kell egyeztetni, ez ügyben hogy azokat a betegeket, akik a másik megyébe fognak utazni akkor ők szállítsák inkább őket el - mondta a az Országos Mentőszolgálat betegszállítási irányításvezető, Dombóvári István.

A kaposváriak a legtöbb vizsgálatot itt helyben elvégezhetik. A krónikus nőgyógyászati vizsgálatra kell a legmesszebb: Parádra utazniuk. A kórházakat kezelő GYEMSZI honlapján egyébként településre lebontva tételes felsorolás található arról, hogy kezelésenként honnan hova kell utazniuk a betegeknek. A Marcali kórházat vélhetően egy hiba miatt Kaposvár neve mellől kifelejtették a háziorvosoknak küldött beutalási listából. Ennek ellenére ők továbbra is fogadják a betegeket.

Címkék: betegszállítás, Gölle, aláírás, egészségügy, egészségügyi anyagok, Kaposvár