A napokban tájékoztatják az érintett intézményeket a szakellátás júliusi átalakulásáról. A legtöbb intézmény ugyan már megkapta a kapacitásukra és területi ellátási kötelezettségükre vonatkozó listát, azonban vannak olyan kórházak ahol még mindig nem tudják az új menetrendet.

Kórházak ugyan nem szűnnek meg, profiljuk azonban átalakulhat. Számos intézéményben megszűntetik az aktív fekvőbeteg-ellátást, és helyettük krónikus rehabilitációs ellátásra specializálódnak át a kijelölt intézmények.

A lakosságot az átalakításról egyelőre hivatalosan senki sem értesítette, pedig az új rendszer szerint, a betegek kizárólag ott vehetik igénybe az ingyenes orvosi ellátást, ahova a beutalója szól. Ha mégis máshova mennek, fizetniük kell.

Információink szerint júliustól Marcaliban megszűnik a gyermek fekvőbeteg osztály, Siófokon egynapos sebészetté alakul a szemészet, Nagyatádon megszűnik a szülészet, és az ideggyógyászat betegeit költöztetik Kaposvárra.

- A betegeknek hátránya és előnye is származhat ebből. A hátrány az, hogy súlyosabb esetekben a megyei kórházba kell bejárni a betegnek, az utazási költségek növekednek, esetleg a rokonok látogatása is nehézkesebb - mondta az ügyvéd, Csernus Sándor.

A jogász szerint viszont magasabb színvonalú ellátást kaphatnak a betegek a jól felszerelt megyei kórházban. A marcali kórház igazgatónője viszont az átszervezésektől saját fejlődésüket is reméli.

- Megmondom őszintén, szeretném azt elérni a Kaposvárral történt egyeztetések után, hogy cserébe a lakosságot ért hátrányért kapjunk előnyt: a gyerek kardiológiára, nefrológiára ne kelljen ezután Kaposvárra behordani a gyereket, hanem legyen 1 hónapban 1-szer ilyen szakrendelés Marcaliban is - mondta a Marcali Városi Kórház igazgatója, Antal Gabriella.

Megkerestük a kaposvári kórházat is a témában, de nem akartak nyilatkozni.

Címkék: átalakulás, marcali, siófok, kórház, egészségügyi anyagok, somogy