Az országos napi melegrekordot (31,7 Celsius-fok) 1952-ben Szolnokon mértek. Ennél most több településen is melegebb volt, a legmagasabb hőmérsékletet (33,3 fokot) két helyen, Bugacon és Törökszentmiklóson mérték.

Az új fővárosi napi melegrekord is csak egy tizedfokkal maradt el az országos csúcstól, Budapest belterületén 33,2 Celsius-fok volt. Ezzel azonban a május 2-i fővárosi melegrekord is megdőlt, amely 1934 óta 30,9 fok volt - mondta a meteorológus.

Jenki Szilvia azt is elmondta, a következő napokban az eddiginél hűvösebb, változékonyabb tavaszi időre van kilátás. Csütörtökön is több órára kisüthet a nap, ám délelőtt időnként, délután pedig már többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet. Emiatt szórványosan számítani kell záporesőre, zivatarra, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

Zivatarfelhő térségében erős, időnként viharos széllökések is előfordulhatnak. A változékony idő a következő napokban is folytatódik. A hosszabb, rövidebb napos időszakok mellett továbbra is kialakulhatnak helyi záporok. A legtöbb csapadék jövő hétfőn valószínű.

Hétfőig fokozatosan gyengül a nappali felmelegedés, ezáltal megközelítjük az ilyenkor szokásos 20 fok körüli maximum hőmérsékletet. A jelenlegi előrejelzések szerint viszont keddtől ismét néhány fokot emelkedik a hőmérséklet - mondta Jenki Szilvia.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján található figyelmeztető előrejelzés szerint jelenleg tizenkét megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés a heves zivatarok miatt. 

Csütörtökre hat megye - Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy - kivételével elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Arra hívják fel a figyelmet, hogy kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar, károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében.

Csongrád és Bács-Kiskun megyében ezen felül az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár több mint 25-30 milliméter csapadék is hullhat.

 

Forrás: inforadio.hu

Címkék: Somogyra, lehet, jégeső, meteorológia, zápor, zivatar, egészségügyi anyagok