A légszennyezettség kedvezően alacsony, de a pollenterhelés viszonylag magas.

Az ország nagy részén kedden gyenge melegfronti hatás érvényesül, majd este az észekkeleti megyéket gyenge hidegfront érinti. A frontális tünetek mérsékeltek maradnak - jelenti a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

Reggel sokfelé várható kisebb fagy, míg napközben hétfőhöz képes erősödik a felmelegedés, a Dunántúlon a hőmérséklet csúcsértéke megközelíti a húsz fokot. Így a nyugati megyékben a napi hőingás helyenként a húsz fokot is meghaladja. A reggeli hidegérzetet a száraz levegő kissé csökkenti.

A korán munkába ill. iskolába indulóknak érdemes a vastagabb tavaszi kabát alá pulóvert, legalulra pedig vékony pólót felvenniük, így tudnak a nap folyamán viszonylag rugalmasan váltani. A nagy hőingás azonban megterhelést is jelent szervezetünk számára, egy napon veszi igénybe a hűtési és fűtési funkciókat.

Az UV-sugárzás a Dunántúlon megközelíti a 4-es értéket, ez azonban elvileg is csak az érzékeny bőrűeknél okozhat leégést, ha 12 és 14 óra között legalább egy órát éri olyan bőrfelületüket a nap, amely eddig védve volt a napsugaraktól.

A légszennyezettség továbbra is alacsony, a belvárosokban is tiszta a levegő. Munka és tanulás után érdemes néhány órát a szabadban tölteni sétával, sporttal. Használjuk ki a világos órákat. A fokozottabban allergén pollenek közül a Dunántúlon a kőris és a fűz, a középső megyékben az éger és a kőris, míg keleten a mogyoró és az éger van viszonylag nagy számban jelen a levegőben. Az allergiások lakásukat tartsák pollenmentesen. Számukra a hajnali szellőztetés az ajánlott, míg a délutáni kevésbé. A pollenkoncentráció általános napi menete ugyanis napfelkelte körüli minimummal és délutáni maximummal rendelkezik.

A közlekedők eleinte kedvező feltételekre készülhetnek. Délután a Dunántúl északi részén és a középső megyékben viszont erős széllökések teszik próbára a gépjárművek menetstabilitását, sőt északkeleten esőtől lesznek nedvesek az utak. A napsütés alacsony napállásnál meglehetősen zavaró tud lenni, azaz főként reggel és a naplemente előtti időszakban.

Forrás: hvg.hu

Címkék: légszennyzetesség, 20 fok, különbség, UV-sugárzás, melegfront, magas, egészségügyi anyagok