- Magam is kíváncsian várom az vizsgálatok végét, hogy kiderüljön, hogyan került az élelmiszerláncba fertőzött uborka - mondotta a tárcavezető, aki az európai uniós agrárminiszterek informális debreceni találkozója kapcsán nyilatkozott a sajtónak. - Az európai országok is ki vannak téve hasonló helyzeteknek, a haszonszerzés, a kapzsiság, a lelkiismeretlenség ide vezethet - hangsúlyozta.
Fazekas Sándor felhívta a figyelmet a hatósági ellenőrzések fontosságára, amelyeket a későbbiek folyamán szükség szerint több termékre is kiterjesztenek, legyen az uborka, méz, vagy húsáru. Példaként említette, hogy a közelmúltban húsüzemet zártak be Magyarországon minőségi kifogások miatt.

Hasmenés-2


A növény-és talajvédelmi igazgatóságoknak, a vidékfejlesztési miniszter rendelete értelmében valamennyi spanyol eredetű zöldséget fel kellett kutatniuk. Somogyban a rendkívüli vizsgálatokon, az áruházláncok és nagykereskedések zöldségkészletét ellenőrizték. Nemcsak uborkát, hanem minden Spanyolországból származó zöldséget megvizsgáltak. Több üzletben találtak Spanyolországból származó zöldségfélét, főleg paradicsomot, cukkínit és brokkolit. Ezekből a tételekből a szakemberek mintát vettek és az utasítás szerint azokat zárolták. A zöldségekből vett mintát Budapestre, laboratóriumi vizsgálatra küldték, s megvizsgálták, de eddig fertőzött mintára nem bukkantak.

A népegészségügyi szakigazgatási szervek a héten körlevélben értesítették az ország összes kórházát: kötelesek azonnal, telefonon tájékoztatni az Országos Epidemiológiai Központot, ha olyan megbetegedést illetve olyan tünetegyüttest észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható. Az ennek eredményeképpen a központba érkezett minták mindegyikének vizsgálati eredménye negatív eredménnyel zárult, nem volt bennük kimutatható a járványt okozó baktérium.

Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese, országos növény- és talajvédelmi főfelügyelő az MTI-nek elmondta: hivatala megkapta annak a két cégnek a nevét, amelyek a szennyezett uborkát behozhatták az országba, ám nevüket egyelőre nem kívánja nyilvánosságra hozni. - Az élelmiszer-biztonsági szakemberek már ott vannak a szóban forgó vállalkozásoknál, hogy lefolytassák a vizsgálatokat, és felderítsék, hogy az árut hová szállították - közölte Jordán László.

Németországban már tíz halálos áldozata van a hasmenésjárványnak. A német hatóságoknak még mindig nem sikerült egyértelműen bizonyítaniuk, hogy a mintegy két hete tartó és minden korábbinál gyorsabban terjedő fertőzést Spanyolországból importált uborka okozta.

A véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumról, illetve az immár számos európai országot elért járványról bővebb információk az Epidemiológiai Központ honlapján olvashatók.

Címkék: uborka, Németország, hasmenés, unió, járvány, egészségügyi anyagok