A H1N1 vírus gyakran okoz súlyos szövődményt, leggyakrabban tüdőgyulladást.

Az idei influenza szezonban a járvány később kezdődött és intenzitása nagyobb. Somogyban eddig 69 beteget vettek fel kórházba, intenzív ellátásra pedig 7 ember szorult. Hatuknak gépi lélegeztetésre volt szüksége.

Szombat éjjel dr. Urbán Tamás háziorvost hívták ki egy kaposvári 34 hetes állapotos kismamához. Azt mondja: a kismama éppen a rizikócsoporthoz tartozott, fiatal terhes volt és sajnos nem részesült védőoltásban. Felsőlégúti tünetei voltak, nehéz légzés, magas láz, ami a vírust jellemzi. Ezért küldte a kaposvári kórházba a kismamát.

A kaposvári kórház megerősítette, hogy egy H1N1 vírussal fertőzött beteget ápolnak az intenzív osztályon. Nyilatkozni azonban nem kívántak. Információink szerint a hétvégén hozták be a nőt 40 fokos lázzal. Akinél emiatt megindították a szülést.

Úgy tudjuk: a gyermeket a pécsi szuperintenzíven ápolják. Egyelőre nem tudni, hogy elővigyázatosságból vitték-e oda, vagy a kicsi is megfertőződött a vírussal.

A H1N1 influenza vírus okozta fertőzés tünetei ugyanolyanok, mint a szezonális influenzáé: hirtelen kezdődő hőemelkedéssel vagy lázzal indul, és gyengeség, levertség, általános fájdalom, végtag, izom, ízületi és fejfájás kíséri. Ezen kívül sokaknál jelentkezik torokfájás, nátha, a betegek egy része hányást és hasmenést is tapasztal. Az influenza tünete a magas láz.

A influenzás felnőttek az 1-4 napos lappangási időt követően, a tünetek megjelenésétől számított 5 napig fertőzőképesek, míg a gyerekek akár 7 napig is képesek átadni a vírust. Éppen úgy, mint bármely más felső légúti fertőzést okozó vírust vagy baktériumot, az influenzát és a H1N1 influenzát is bárki elkaphatja, aki még nem esett át a betegségen, vagy nem kapott védőoltást.

Az eddigi vizsgálatok szerint az 5 év alatti gyerekek, a terhes nők, a krónikus betegségekben (például cukorbetegségben, tüdőbetegségben, asztmában, szívbetegségben, HIV-fertőzésben) szenvedők, az elhízottak, a dohányosok, az immunszupresszív szereket szedők, az idős koruk miatt gyengébb ellenálló képességű emberek, az ápolási otthonokban élők, az egészségügyi dolgozók, illetve a felnőttek és gyermekek gondozásával foglalkozók számítanak a leginkább veszélyeztetettnek.

Arra ugyan nincs módszer, hogy a betegséget teljes bizonyossággal elkerüljük – leszámítva, persze, az időben beadott védőoltást – azért vannak olyan módszerek, amivel szervezetünket jobb állapotba hozhatjuk, s így csökkenthetjük a vírusfertőzés kialakulásának esélyét, vagy enyhíthetjük a lefolyását, s csökkenthetjük a szövődmények kialakulásának valószínűségét, súlyosságát. Így például növeljük a színes gyümölcsök fogyasztását, együnk több sötétzöld, piros és narancssárga zöldséget, növeljük a folyadékbevitelt, fogyasszunk több vizet. Probiotikumok napi fogyasztásával is segítsük immunrendszerünket. Fogyasszunk minél több teljes kiőrlésű gabonát. A D-vitamin különösen jó szolgálatot tehet, mivel jelentősen megnöveli szervezetünk védekezőképességét. A C-vitamin jótékony hatása már közismert.Ajánlatos csökkenteni a cukorfogyasztást, mivel a cukor gyengíti az immunválaszt. Pihenjünk sokat, éjszakánként aludjunk 7-9 órát. Jó hatása van a mozgásnak is: sétáljunk a szabad levegőn, végezzünk megfelelő testmozgást!

Címkék: intenzív, klinika, H1N1, kismama, egészségügyi anyagok