Oltóanyagért jönnek a háziorvosok az ÁNTSZ-hez. Az ingyenes vakcina ma reggel érkezett. Néhány órával később a 80 kaposvári és környékbeli háziorvos fele már át is vette. Nagyon várták.

Horváth Ágota kaposvári háziorvos elmondta: már szeptembertől érdeklődtek, hogy mikor kaphatják meg a védőoltást.

- Én a tavalyi évben is 500 betegemet oltottam be, mind az AB, mind a H1N1 oltóanyaggal, és idén is azt szeretném, ha legalább ennyit - tette hozzá a háziorvos.

A kistérségi tiszti főorvos szerint célszerű minél előbb beadatni. Két hét, mire hat. Dr. Bálint György az ÁNTSZ kaposvári-kadarkúti kistérségi tiszti főorvosa elmondta: influenza járvány az elmúlt években mindig volt, ezért a legjobb, ha erre készülünk, hogyha az idén is lesz, továbbá minél kevesebben betegedjenek meg benne. Ennek a legbiztosabb módja a védőoltásnak a felvétele.

Még tavalyról is maradt H1N1 elleni oltóanyag. Somogyban 20 ezerhez bárki ingyen hozzájuthat. A tavalyi szezonban a megyében több mint 240-en kerültek kórházba influenzás megbetegedéssel.. 15-en intenzív kezelésre szorultak, 12 ember lélegeztetőgépen is volt.

- Kismamák megbetegedését 3 esetben, a világjárványt okozó H1N1 vírus került kimutatásra a légúti mintájukból. A járványnak halálos áldozata is volt. Egy rizikófaktorral rendelkező középkorú férfi halt meg a H1N1 fertőzés következtében - mondta el Dr. Szücs Mária az ÁNTSZ Regionális Intézetének járványügyi osztályvezetője.

A tavalyival ellentétben valószínűleg idén a patikákban sem lesz oltóanyaghiány. Most közvetlenül a gyógyszer nagykereskedésektől szerzik be a vakcinát. Háromféle kapható. A legolcsóbb 2 ezer, a legdrágább 3300 forint.

A Kapospont aktuális szavazása azt kérdezi olvasóinktól, hogy beadatják-e az influenza, illetve a H1N1 elleni védőoltást, vagy más módon védekeznek a betegségek ellen.

Címkék: védőoltás, háziorvos, H1N1, kismama, oltóanyag, egészségügyi anyagok