korhazi agyszam

A megyei kórház vezetése szerint az adatok csalókák. Intézmény összevonással valóban nőtt az ágyszámuk. Párhuzamosan azonban az egészségügyi reform átalakításával kevesebb pénzhez jutnak.

A Kaposi Mór Oktató Kórház legnagyobb osztályán, a Belgyógyógyászaton  a műtéteket és aktív kezeléseket végzik. Az utó és rehabilitációs kezeléseket pedig a mosdósi kórházban. 2007-ben a tulajdonos megyei önkormányzat kérésére csatolták a kaposvári intézményhez. Az osztálynak ez szakmailag kedvező volt.

- Azáltal igen, hogy kialakult ez a mosdósi belgyógyászati egység és idetartozik a belgyógyászathoz és mind a kardiológiai rehabilitációs egység is, ezzel növekedett tulajdonképpen a belgyógyászati osztálynak az ágyszáma - mondta el Dr. Büttl Andrea belgyógyász főorvos.

Míg 8 év alatt a működő kórházi ágyak száma a megyeszékhelyeken és országos átlagban is csökkent, addig Kaposváron jelentős, 18 százalékos volt a gyarapodás - derül ki a KSH napokban összesített adataiból. A Kaposi Mór Oktató Kórház 10 ezer lakosra jutó ágyszámot nézve is kiemelkedik. Kétszer több ágy van itt, mint átlagosan az ország kórházaiban.

- Ilyen kórház összevonás pláne akkor nem nagyon volt. Erre mondtuk el ezt többször, hogy a kórház meg is kapta a jutalmát - mondta Dr. Moizs Mariann stratégiai igazgató.

A megyei kórház stratégiai igazgatója azt mondja: a számok szépek. Ám a stasztika csalóka. A mosdósi kórház idecsatolásával, az ágyszám növekedéssel egyidőben zajlott ugyanis központilag a fekvőbetegellátás reformja is. Így a kórház vezetése szerint nagyon rosszul jártak.

- A krónikus ágyszáma nőtt meg tulajdonképpen több mint 100 százalékkal. A mosdósi kórház lényegét jelentős aktív ágyakat elvették, tehát az aktív fekvőágy kapacitásunk egynegyedével csökkent. Ennek nagyon súlyos finanszírozási változás volt a következménye- tette hozzá Dr. Moizs Mariann.

Az egészségbiztosító ugyanis az aktív, vagyis a műtéti és alapellátási kórházi ágyakra jóval több támogatást ad, mint a krónikusra. Azaz az utó és rehabilitációs kezelést kevésbé finaszírozza. Az aktív ágyakra lenne azonban jobban szükség. A krónikus ágyak nagy része ugyanis kihasználatlan. Ezek fenntartása veszteséges, tette hozzá a stratégiai igazgató.

Címkék: Kaposi Mór Oktató Kórház, kórház, egészségügyi anyagok