A napi középhőmérséklet szerdától egyre több helyen 25 fok közelében, vagy a fölött alakul. Az országos tiszti főorvos az előrejelzések és az Országos Környezetegészségügyi Intézet szakmai elemzése alapján 2010. július 21-24. között II. fokú hőségriasztást rendelt el hazánk területére - áll az ÁNTSZ sajtóközleményében.

Ismét erősödik a nappali felmelegedés. Szerdától nyugat felől egyre szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, így már egyre kevesebb helyen számíthatunk záporra, zivatarra. Csütörtökön, pénteken alapvetően napos, száraz idő várható. Szombatra nagy valószínűséggel egy hidegfront érheti el északnyugati megyéinket, amely a hétvége folyamán várhatóan áthalad fölöttünk, záporokat, zivatarokat és lehűlést okozva. A lehűlés mértéke azonban bizonytalan.

A meleg fokozottan megviseli szervezetünket. A déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy akadályozhatjuk meg, ha becsukjuk az ajtót, ablakot és besötétítünk. Este, éjszaka szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel.

Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyeljünk oda. A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot.

Az ÁNTSZ kéri, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat. Dr. Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos felhívja az egészségügyi  intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét is, hogy az egészségünket  érintő megelőző intézkedéseket tegyék meg a hőségriasztási terveknek megfelelően.

Bőséges folyadékfogyasztás szükséges

A folyadékvesztés víz és ásványi sók vesztését jelenti, amelyeket pótolni szükséges. Ennek megvalósítása a kellő mennyiségű vizet, a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat egyaránt tartalmazó étrenddel és folyadékfogyasztással valósítható meg - áll az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet felhívásában.

Ha a vízháztartás egyensúlya megbomlik, akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt, a szervezet kiszárad. Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, megjelennek a kiszáradás első tünetei (fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság).

A napi folyadékszükséglet kielégítésére táplálkozás-élettani szempontból
legalkalmasabb folyadékok:
- jó minőségű csapvíz és szénsavmentes ásványvíz,
- gyümölcsökből és zöldségekből készült ivólevek, cukor hozzáadása nélkül, minél magasabb rosttartalommal,
- gyümölcstea és gyógytea, cukor hozzáadása nélkül, ízlés szerint friss citromlével ízesítve
- tej és folyékony tejtermékek: kefir, joghurt, joghurtital, gyümölcsjoghurt, kakaó,
- levesek, főzelékek, mártások,
- valamint gyümölcsök, zöldségek.

Fontos kiemelni, hogy nagy mennyiségű, rendszeres ásványvíz-fogyasztás esetén
az ásványi anyagok túlzott felhalmozódásának elkerülése érdekében az alacsonyabb
ásványianyag-tartalmú ásványvizek fogyasztása javasolt. Alacsony ásványianyagtartalmúnak
az 500 mg ásványi anyag/1000 ml alatti ásványvizek számítanak. A változatosság
kedvéért fogyasszunk ivóvíz minıségű csapvizet is.

Címkék: hőség, egészségügyi anyagok