Szakemberek szerint ez azért lehet, mert ez az egyik legelmaradottabb térség. Emiatt sokan  egészségtelenül táplálkoznak, dohányoznak, és sok alkoholt fogyasztanak. Ezek pedig előidézik a betegséget. A legtöbben azonban csak akkor kerülnek orvoshoz, amikor már túl késő.

szívbetegség

Naponta több mint száz beteg fordul meg a kardiológiai szakrendelésen. Tíz év alatt harmadával nőtt a páciensek száma. Ma már csaknem 100 ezer somogyinak magas a vérnyomása. Ez elsősorban a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás miatt van. A dohányzás és az alkoholfogyasztás is súlyosbítja a helyzetet. Drasztikusan nő a cukorbetegek száma. Valamint egyre több somogyinak magas a koleszterinszintje is. Ez csökkenti az erek rugalmasságát. Az a baj, hogy sokan csak akkor kapnak észbe, amikor már a kórházban vannak - hívja fel a figyelmet a főorvos.

- A szívelégtelenség kapcsán a szívpumpa funkciója csökken. A bal kamrába olyan folyamatok zajlanak, amik ritmuszavarhoz vezethetnek - magyarázza Dr. Büttl Andrea a Kaposi Mór Oktató Kórház kardiológiai részlegének megbízott vezetője. Annyira lecsökkenhet a bal kamra működése, hogy az akut szívelégtelenség sajnos halálhoz vezethet.

A páciensek többsége már csak akkor kerül orvoshoz, amikor károsodott a szívizom. A betegség ugyanis sokáig tünetmentes. A főorvos hozzátette: nehéz légzés, szapora szívverés, fáradékonyság és ödéma megjelenésekor érdemes gyanakodni.

Címkék: szívbetegség, egészségügyi anyagok