Túlsúly

A szülőknek pedig nem szabadna reggeli nélkül iskolába engedni a csemetéjüket. Az egészséges életmódot népszerűsítették egész héten a gyakorló iskolában: a vízivásra hívták fel a figyelmet. A tej a tízóraihoz jár. De ennek nem örül mindenki. A kaposvári Gyakorló iskolában egész héten, minden nap osztották az ásványvizet a gyerekeknek. - Elég sok cukros üdítőt isznak - mondta Bali Péter, az iskola egyik tanára. - Különféle olyan nem túl egészséges dolgokat, ami nem előny, azt próbáljuk elmagyarázni bemutató órákon, hogy a víz sokkal egészségesebb és hasznosabb dolog.

Szerencsére vannak, akik ezt jól tudják. Nemcsak a vízivást, hanem az egészséges táplálkozást is meg kell szeretettni a gyerekekkel - mondják a pedagógusok. Minden tizedik általános iskolás elhízott Somogyban - derült ki az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ legfrisebb adataiból. A legmegdöbbentőbb az, hogy az ötévesek hat    százaléka túlsúlyos. A harmadik osztályosok már csaknem 12 százaléka. Az elmúlt tíz évben megduplázódott az elhízott gyerekek száma a megyében is.

Volt olyan iskola, ahova rendszeresen járok ki - mesélte Kurucz Gabriella, az ÁNTSZ regionális egészségnevelője - a gyerekeknél végeztem állapotfelmérést, és megdöbenésemre majdnem minden harmadik gyereknél találtunk súlybeli problémát. Ez nem mind elhízás, volt akinál kórós soványságot tapasztaltunk.

Aki gyerekkorában túlsúlyos, az valószínűleg elhízott felnőtt lesz. Ez pedig  számtalan betegség előidézője lehet. A legújabb kutatásokból az is kiderült, hogy még alvási nehézséget és légzéskimaradást is okoz.

Címkék: egészségügyi anyagok