Családterápia

A Magyar Családterápiás Egyesület 24. vándorgyűlésén ezekről a problémákról is tanácskoztak a szakemberek. Az ország szinte minden pontjáról, több mint ötszázan érkeztek Kaposvárra a három napos találkozóra.

Egy betegség óriási alkalmazkodást követel a család minden tagjától. Ezért ilyenkor minden támogatására nagy szükség van.

Oláh Rita, a budapesti Uzsoki Utcai Kórház, neurológiai osztályának klinikai szakpszichológusa szerint óriási nehézségek fakadnak abból, hogy a szociális ellátó rendszer nem tudja megadni azt a segítséget, amire szüksége lenne a családtagoknak, hogy a saját autonom életüket is vihessék amellett, hogy segítik a beteg családtagjukat.  

Ám ahhoz, hogy szétessen egy család sokszor nincs szükség tragédiára. Anélkül is egyre több a válás. Viszont egyre több pár kér szakembertől segítséget. Bár az is előfordul, hogy még ők sem tudnak segíteni.

- Nagyon mély harag és bosszú területén is nagyon nehéz segíteni, de leginkább az őszinte változás igényének a hiánya az, ahol nem tudunk mit csinálni - magyarázta Komlósi Piroska, családterapeuta, pszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem docense.

A Magyar Családterápiás Egyesület vándorgyűlésének idei állomásán egyebek között arról tanácskoztak a szakemberek, hogy a gyerek és a szülő problémáját mindig együtt, családi gondként kell kezelni.

Balogh Klára, a Magyar Családterápiás Egyesület elnöke úgy véli nagyon fontos, az, hogy elismerjük, amit tesznek. Mert ha csak a hibákat vesszük észre, akkor az nem segít.

Ugyanis ahogy változik a társadalom, úgy változnak a problémák is. Míg néhány éve az alkohol okozott leginkább sérüléseket egy családban, ma már ugyanennyire nagy veszélyt jelent a drog, a játékszenvedély vagy akár az internetfüggőség is.

Címkék: egészségügyi anyagok