Egészségügy

Az általunk megkérdezett érdekvédők mind egyetértenek abban, hogy az új kormánynak sürgős intézkedéseket kell hoznia minden területen, különben csődhelyzet alakul ki.

Még műtéteket is el kellett halasztani tavaly a kaposvári kórházban. Fél év alatt több mint másfélmilliárd forintot vont el a kormány az intézménytől. Januárban ugyan jelentős összegeket kaptak a kórházak, de azokból a 2009-es számlákat fizették ki - mondta a Kórházszövetség elnöke. Varga Ferenc így fogalmazott:
- A költségek nem csökkentek a kórházak számára, tehát ugyanazokkal kell számolni, mint amelyek tavaly ahhoz vezettek, hogy a 3. illetve a 4. negyedévben kénytelen voltunk a kormánnyal tárgyalni arról, hogy hogyan tovább.

A kórházszövetség most készít egy felmérést, hogy a januári pénz mire volt elég. Ráadásul a Pólus-program, a kaposvári kórház nagyszabású feljesztése is kudarcba fulladt. Hétfőn érvénytelenítették a közbeszerzési pályázatot, mert a 12,5 milliárdos projektet nem lehet megvalósítani az elnyert pénzből - jelentette be a megyei közgyűlés elnöke kedden, Budapesten. Gelencsér Attila szerint a kormány spekulált az euróval: bár megkapta az uniós pénzt, azt nem adta oda a fejlesztésre.

Az orvosi kamara megyei elnöke szerint is válságos helyzetben van az egészségügy. Andrásofszky Zsolt elmondása szerint jelenleg a finanszírozása több fronton kérdéses, nem megfelelően megoldott, úgyhogy a közelgő választások után az új kormánynak mindenképpen, bármilyen oldalról is, de hozzá kell nyúlnia, és változtatni kell rajta, különben rövid határidőn belül csődhelyzet áll fel. Szerintük a kis kórházakban az alapellátást kell megtartani és rutinműtéteket végezni, a súlyponti kórházakban pedig a komolyabb beavatkozásokat végezni.

Az érdekvédők tiltakoznak az új kormányrendelet ellen is, miszerint a rezidenseknek 9 évig egy kórházban kell maradniuk. Ellenkező esetben vissza kell fizetniük a képzés többmilliós költségét. Itt az idő, hogy helyreállítsák az emberi méltóságot és bizalmat az egészségügyben - erről az EDDSZ elnöke beszélt Kaposváron a kórház dolgozóinak a napokban. Cser Ágnes azt mondta: elfogadhatatlan, hogy éhbérért dolgoznak munkavállalóik. Az érdekvédő szerint a fekete gazdaság és a korrupció felszámolásával lehetne megteremteni a pénzügyi forrásokat a közszolgáltatások finanszírozására. Olyan új ellátó rendszerpolitikára van szükség - hangsúlyozta Cser Ágnes -, amely valós adatokon alapszik, és amely nem a háttércsoportok, a beszállítók érdekét, hanem a betegek és a munkavállalók érdekét szolgálja. Cser Ágnes hozzátette: minden olyan érdekcsoportot, amely fejőstehénnek tekinti az egészségügyi közfinanszírozást, el kell innen tessékelni.

Címkék: egészségügyi anyagok