Most már biztos, hogy az ex-miniszterelnök és családja szabadidejét a somogyi községben (is) tölti majd.

A Balatontól cirka negyed óra-húsz perc, és el is érjük a festői szépségű Kötcsét, ahol a híresztelések és találgatások mentén Gyurcsány Ferenc és családjának nyomát kutattuk.

Már első pillantásra is magával ragadja az utazót a táj és a falu rendezettsége, a nyugodt miliőből csak lassan bontakozott kis számunkra, miért is érkeztünk, majd mindenen felül az izgalom vette át a főszerepet.

A késő őszi napsütés ellenére metsző szél fogadott bennünket, hétköznap lévén az utcákon sem tolongtak az emberek, csak néha gurult el valaki kerékpáron, kattogó lovaskocsin vagy prüszkölő traktoron.

Kérdéseinkre többnyire csak annyit válaszolnak: nem politizálok, vagy pusztán legyintenek. Egyedül a polgármester beszédesebb. A helyiek inkább suhannak tova, mintsem, hogy megosszák velünk azt, milyen érzés, ha egy ex-miniszterelnök választja „majdnem” otthonának falujukat. A reakciókból annyi azért kiderül: a „hogy van szomszéd?” közvetlensége egyelőre nem fenyeget a volt kormányfőt.

A helyi sportpálya mellett feltűnik a fehér ház, mellette diszkréten megbújó őrszemekkel, sötétített autóval és még ki tudja mivel, ami egy ilyen kiemelt helyszín biztosításához kell.

Lassan sétálunk, kamera nélkül, üdvözlés, jatt a jattba, bemutatkozás, türelem kérése.
Készséges mégis kimért modor: - A háziak bent vannak, de nem szeretnének nyilatkozni. Amúgy közterületen nyugodtan forgathatnak.

Címkék: Top Videó, feri, gyurcsány, kötcse, mszp