null

A Kaposvár nyerte a férfi röplabda Magyar Kupát, miután a DRK négyes döntő vasárnapi fináléjában 3-2-re legyőzte a Kazincbarcikát az Érd Arénában. A somogyiak 19. alkalommal, de 2016 óta először emelhették magasba a serleget.

A döntőre - akárcsak a szombati női napon - gyakorlatilag teljesen megteltek a lelátók, és ahogyan egy nappal korábban, úgy most is látványos showelemek kísérték a bemutatást.

A mérkőzés alaphangját a CEV Kupa-győztes, de első MK-diadalára hajtó, kaposvári Baróti Árpád adta meg, és bár a borsodiak egy ideig tartották a lépést esélyesebb riválisukkal, a kaposváriak jó nyitóteljesítményükre alapozva 8-8 után folyamatosan növelték a különbséget, és simán szerezték meg a vezetést.

A második felvonásban 5-5 után remek sáncmunkájának köszönhetően alakította ki azt a hárompontos fórt a Fino, amit a játékrész további részében remekül megőrzött. Mindkét csapat sokat kockáztatott - és ezért sokat is hibázott - a szerváknál, de kaposvári oldalon Baróti mellett ekkor a kubai center, Tomas Lescay is hatékonyan támadott, így bő háromnegyed óra után már kétszettes volt a bajnoki címvédő kaposváriak előnye.

A harmadik etap hozta a legnagyobb csatát, mert a Vegyész tudott emelni játéka színvonalán. A kazincbarcikai játékosok keveset rontottak, a magyar válogatott Bibók Balázs pedig nagyszerűen röplabdázott a mintegy százfős, sárgába öltözött borsodi keménymag hangos biztatása mellett. A VRCK stabilizálta a nyitásfogadását, ezzel az alapjátékát, ez pedig elég volt a szépítéshez.

A negyedik szett elején is lendületben maradt a VRCK, de a kaposváriak a sokszor pontatlan támadásépítéseik ellenére is tartották a lépést, sőt, volt, hogy vezettek is. A hajrá előtt aztán a sokszor önfeláldozóan mezőnyöző Vegyész kettővel ellépett, a somogyi játékosok arcára pedig egyre nagyobb tanácstalanság ült ki, mert nem sikerültek a megoldásaik. A hajrára aztán Hubicska Patrik vezérletével összeszedte magát a somogyi csapat, de egy rossz szerva, majd egy barcikai ász után jöhetett a döntő felvonás.

Ebben az extázisban röplabdázó Hubicska remeklésével villámrajtot vett a Kaposvár (5-0), de 8-7-nél már csak egy volt a különbség az együttesek között. Ennél közelebb csak a legjobbkor, két meccslabda hárításával tudtak zárkózni Bibókék, de a kaposvári csapatkapitány Bögöly Gábor támadása után Bibók szélesre szálló ütése véget vetett a 137 perces mérkőzésnek.

null

A Kaposvár 26. döntőjét játszotta, az összecsapás legeredményesebb játékosa a 25 pontos Baróti volt. A Vegyész két éve volt legutóbb érdekelt az aranymeccsen, akkor a Pénzügyőrtől kapott ki.

A kaposváriaknál a CEV Kupa-győztes Baróti először, a feladó Magyar Bálint ugyanakkor összesen kilencedszer, sorozatban pedig ötödször nyerte meg a kupaaranyat.

A Kaposvár sikerével indulási jogot szerzett a második számú európai sorozat, a CEV Kupa következő idényébe.

DRK Magyar Kupa Döntő

Fino Kaposvár – GreenPlan-VRCK 3:2 (13, 17, -18, -24, 14)
Érd, Érd Aréna, 2000 néző. V.: Jámbor, Adler.

FINO: Lescay 14, Magyar 4, Hubicska 13, Novoselov 13, Baróti 25, Bögöly 13. Csere: Bozóki (liberó), Zarka, Iván B., Kalmár. Vezetőedző: Szlobodan Prakljacsics

VRCK: Gurszkij 2, Péter B. 16, Velychko 5, Bibók 22, Jirasek 19, Cziczlavicz 4. Csere: Kiss M., Csordás (liberók), Garan, Óhidi, Péter M. Vezetőedző: Toronyai Miklós

Edzői értékelés

Szlobodan Prakljacsics: – Rendkívül kiélezett csata volt. Az első két szettet könnyedén nyertük meg, de egy döntő sosem egyszerű, teljesen meg tudnak változni a dolgok, és ötven ötven százalék esélye lesz mindkét félnek. A végén egy fokkal magasabb minőséget tudtunk mutatni, így győztünk, de elismerésem a Kazincbarcikának, mert nagyszerűen röplabdázott.

Toronyai Miklós: – Eszméletlenül büszke vagyok a csapatomra, előzetesen azonnal aláírtuk volna, hogy így alakuljon a döntő. Egy kis csalódottság van bennem, mert a vége nüanszokon múlott, de a srácok soha nem adták fel, a pálya széli palánkot is felborították, óriási akarat és szív volt bennük, emiatt végtelenül boldog vagyok.

Címkék: kazincbarcika, magyar kupa, fino kaposvár, sport