A nőknél a Vasas triplázásra készül, míg a férfiaknál a Kaposvár nyolc, a Kazincbarcika hatéves aranyínségnek vethet véget a DRK röplabda Magyar Kupa szombati és vasárnapi, érdi négyes döntőjében. A szombati női napon mind a bronzmérkőzésen, mind a döntőben megismétlődnek a tavalyi párharcok: előbbiben az egy éve 0-2-ről fordító, de a mostani szezonban a bajnoki elődöntőről lemaradt, kilencszeres kupagyőztes Nyíregyháza az Extraliga alapszakaszában második, története második medáljára hajtó Kaposvárral csap össze. Ebben az idényben mindkét meccsüket a hazai pályán játszó együttes nyerte 3-2-re, és most is nagy csatára van kilátás.

null

A döntőben két, a szezon eddigi részében ellentétes utat bejáró csapat találkozik majd. A hazai porondon veretlen Vasas története első Bajnokok Ligája-főtáblás győzelmének megszerzése után a CEV Kupa negyeddöntőjében szerepelt, és két hete a kupadöntőre készülhet. Ezzel szemben a bajnokságban a korábbi évekhez képest halványabban teljesítő, az alapszakaszban "csak" harmadik Békéscsaba az elmúlt egy hétben négy mérkőzést is vívott: a Közép-európai Liga múlt hétvégi négyes döntőjében két vereséggel negyedik lett, majd szerdán több mint kétórás csatában, döntő szettben kerekedett az Újpest fölé a bajnoki negyeddöntő mindent eldöntő ötödik összecsapásán.

A mutatott játék, az aktuális forma, valamint az együttesek frissessége alapján a Vasas az esélyes, azt azonban mindkét félnél hangsúlyozták: a kupadöntő csak egy mérkőzés, amin az adott napi formától függően bármi megtörténhet.

A legtöbb MK-aranyéremmel rendelkező Vasas 26. fináléjára készül, összességében 16., sorozatban pedig harmadik alkalommal érhet a csúcsra, és ha így lesz, akkor ezúttal a vándorserleget is megtarthatja. Ez eddig egyszer sikerült a fővárosiaknak, amikor 2012 és 2015 között sorozatban négyszer nyertek.

A BRSE az elmúlt kilenc idényben hetedszer jutott be a Magyar Kupa döntőjébe, de győzni csak 2016-ban és 2017-ben - épp az Érd Arénában, mindkétszer a Vasas ellen - tudott, a legutóbbi négy fináléjában egyaránt alulmaradt.

A szezonban lejátszott bajnokijaikat a Vasas nyerte, igaz, a Békéscsaba hazai pályán - a magyar csapatok közül egyedül - pontot tudott rabolni riválisától. Az elmúlt három magyarországi sorozat döntőjét - egy kupa, két Extraliga - ez a két együttes vívta, és mindannyiszor a budapestiek nyertek, egy éve a Riz Levente Sportcsarnokban rendezett MK-finálét ötjátszmás, drámai csatában.

A férfiaknál biztosan nem lesz címvédés, az elmúlt négy évben győztes Pénzügyőr SE ugyanis ezúttal a bronzéremért száll harcba a Kecskemét ellen. A budapesti együttes a Kazincbarcika elleni elődöntőt ugyan a hazai visszavágón aranyszettre mentette, de abban alulmaradt, így az idénre megfiatalított csapatával maximum harmadik lehet. A szintén fiatal magyar röplabdázókra építő kecskemétiek egy évvel ezelőtt felállhattak a dobogó legalsó fokára, és most is ezzel a céllal érkeznek Érdre.

null

A fináléban ezúttal két olyan klub lesz érdekelt, amelynek szurkolói régóta várnak a kupasikerre. A 18 aranyérmével csúcstartó Kaposvár legutóbb 2016-ban tudott az élen zárni, míg a háromszoros első Kazincbarcikához 2018-ban került legutóbb a legfényesebb medál, akkor a mostani vezetőedző, Toronyai Miklós még játékosként segítette a borsodiakat.

A finálé esélyese a bajnoki címvédő, alapszakaszgyőztes Fino, amely a szezonban mindössze kétszer kapott ki: a bajnokságban Kecskeméten, a kupanegyeddöntőben pedig odahaza a MÁV Előrével szemben maradt alul Slobodan Prakljacic együttese, amely utóbbi összecsapáson ugyanakkor 2-1-es játszmaállásnál már biztosította helyét a legjobb négy között.

A Vasashoz hasonlóan 26. fináléjukra készülő kaposváriak tavaly is döntőt játszhattak a kupában, míg a Vegyész két éve volt legutóbb érdekelt az aranymeccsen.

Somogyi oldalon két játékos számára is különleges lehet az ünneplés: a Bajnokok Ligája-bronzérmes, CEV Kupa-győztes Baróti Árpád első MK-diadalát arathatja vasárnap, az elmúlt években a Pénzügyőrben szerepelt feladó, Magyar Bálint ezzel szemben sorozatban ötödször, összességében pedig kilencedszer állhatna fel a dobogó felső fokára.

A Magyar Kupa győztesei a trófea és az aranyérem megszerzése mellett indulási jogot szereznek a CEV Kupa 2024/25-ös idényére.

A bronzmérkőzések 16.15-kor, a döntők 19.15-kor kezdődnek, előbbieket az m4sport.hu, utóbbiakat az M4 Sport+ élőben közvetíti. Belépőjegyek elővételben az Eventim weboldalán kaphatók 4000, illetve 2000 forintos áron, de a fennmaradó helyek függvényében helyszíni jegyárusítás is lesz.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a belépők "jól fogynak", a mérkőzések mellett pedig sok családi program várja a helyszínen szurkolókat, így lesz például gyereksarok, fotósarok, valamint a névadó szponzor shopja is kitelepül.

A DRK Magyar Kupa négyes döntő programja, Érd Aréna:

Nők, szombat:

a 3. helyért: Fatum-Nyíregyháza - Kaposvári NRC 16.15
döntő: Swietelsky-Békéscsaba - Vasas Óbuda 19.15

Férfiak, vasárnap:

a 3. helyért: Kecskeméti RC-Pénzügyőr SE 16.15
döntő: Fino Kaposvár - GreenPlan-VRCK 19.15

Címkék: érd, magyar kupa, röplabda, sport