A Siófok KC kettős győzelemmel jutott a női kézilabda Európa-liga négyes döntőjébe, miután 29-28-ra nyert az orosz Asztrahanocska ellen a negyeddöntő vasárnapi visszavágóján.

Az orosz csapat lemondott pályaválasztói jogáról, így a párharc pénteki első mérkőzését is Siófokon rendezték, és 32-26-os hazai sikert hozott.
A május 8-9-én sorra kerülő négyes döntő résztvevője lesz még a francia Nantes Atlantique, a román Minaur Baia Mare és a dán Herning-Ikast. Az elődöntő sorsolására kedden kerül sor, a torna helyszíne egyelőre nem ismert.

A második számú európai kupasorozatban címvédő Siófok keretéből Andrea Kobetic, Lapos Laura, Csapó Kincső és a válogatott irányító Tóth Gabriella hiányzott. Utóbbinak a pénteki meccs első félidejében eltörött az egyik ujja a lövő kezén, ezért egy-másfél hónapig nem léphet pályára.

Zdravko Zovko, a siófokiak vezetőedzője a kezdés előtt elmondta, két nappal korábban nem volt elégedett csapata első félidei védekezésével. Ezúttal semmi kifogása nem lehetett, ugyanis remekül kezdtek a hazaiak, a labdaszerzések után gyors ellentámadásokat vezettek, és 8-3-ra elhúztak. Jelentős előnyük tudatában némileg csökkent a Siófok összpontosítása, pontatlanná váltak a lövései, az Asztrahanocska felzárkózott (10-9), ezért Zovko időt kért. A folytatásban kiegyenlített volt a játék, a szünetben a házigazdák 15-13-ra vezettek.

A második felvonásban is jól tartotta magát az orosz csapat, Jekatyerina Zelenkova távoli átlövésekből volt eredményes, de a Siófok őrizte egy-kétgólos előnyét, mert Gnonsiane Niombla minden büntetőjét belőtte. A meccs utolsó negyedében a hazaiak kapuját már a 16 éves Krasznai Júlia őrizte, de a vendégek nem emiatt tudtak kiegyenlíteni, hanem a siófoki védekezés hiányosságai következtében (25-25). Az Asztrahanocska egy 5-1-es sorozat végén - a meccs során először - átvette a vezetést, ám a magyar együttes sorozatban három góllal zárta a találkozót, így kettős sikerrel jutott a legjobb négy közé, és továbbra is veretlen az Európa-liga mostani idényében.

A mezőny legeredményesebb játékosa Niombla volt kilenc góllal, a vendégeknél Zelenkova hét találattal zárt. A Siófok válogatott kapusa, Szikora Melinda kilenc védéssel járult hozzá a sikerhez.


Eredmény, negyeddöntő, visszavágó

Siófok KC-GK Asztrahanocska (orosz) 29-28 (15-13)

Lövések/gólok: 40/29, illetve 51/28

Gólok hétméteresből: 6/6, illetve 3/2

Kiállítások: 4, illetve 8 perc

Továbbjutott: a Siófok, kettős győzelemmel, 61-54-es összesítéssel.

Címkék: európa-liga, skc, kézilabda, siófok, sport