Napokon belül megkezdődnek a tárgyalások a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) vezetői és Ivkovics Sztojan között arról, hogy a jövőben is ő irányítsa a férfi válogatottat. Az M1 aktuális csatornának Szalay Ferenc elnök beszélt arról, egyértelműen abban gondolkozik, hogy ne változzon a felállás a nemzeti csapat élén.

"Az elnökség arra hatalmazott fel engem és a főtitkárt, hogy kezdjünk el szövetségi kapitány-ügyben tárgyalni. Kapitányügyben pedig elsősorban Ivkovics Sztojannal fogunk tárgyalni, hiszen az ő eredményessége, közösségteremtő képessége, motivációs képessége igen-igen komoly eredményeket hozott az elmúlt években a magyar kosárlabda férfi ágának számára" - nyilatkozta az elnök, hozzátéve, hogy információi alapján a szakember is nyitott a megegyezésre, szeretné folytatni a munkát. - "A csapat egészen biztos, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy Ivkovics Sztojan legyen a szövetségi kapitány."

A szándék megvan a folytatásra, ám azt Szalay Ferenc hangsúlyozta, a válogatott vezetésének azon feltétele nem változott, hogy a kapitány nem irányíthat klubcsapatot. Márpedig a problémát az okozta az év elején, hogy Ivkovics leült a Kaposvár kispadjára, amire nem lett volna lehetősége. Ezt követően lemondott, az MKOSZ pedig elfogadta azt, azzal a feltétellel, hogy június végéig tartó felmondási ideje alatt számít rá.

"Ez a női kapitányra is vonatkozik, nem rá van kitalálva" - jegyezte meg a klubmunkát tiltó kitétellel kapcsolatban Szalay, aki szerint nagyon fontos, hogy a szakvezetők felé teljes legyen a bizalom a klubedzők részéről, ez pedig csak akkor valósulhat meg, ha nincsenek elkötelezve egy klub felé és nem lehet őket elfogultsággal vádolni. Az elnök úgy véli, az idő igazolta ennek a tiltásnak a helyességét, Ivkovics pedig megértette és elfogadta a helyzetet. A múltat lezárták, Szalay pedig bízik benne, hogy a lehető leggyorsabb sikerül megállapodniuk.

Az 53 éves Ivkovics 2013 februárjában váltotta Rátgéber Lászlót a szakvezetői poszton, s irányításával a magyar válogatott 2017-ben - 1999 után először - kijutott az Eb-re, amelyet a 15. helyen zárt Isztambulban.

A nemzeti csapat jelenleg a 2021-ről 2022-re halasztott kontinenstorna selejtezőjében érdekelt Ausztriával, Ukrajnával és Szlovéniával egy csoportban, melyet két forduló után hibátlan teljesítménnyel vezet: februárban a favorit Szlovéniát hazai pályán, majd Ukrajnát idegenben verte.

Címkék: sztojan ivkovics, szövetségi kapitány, válogatott, sport