Szvoboda Bence első igazán rossz versenyét teljesítette az idei szezonban. Az ország legjobb motokrosszversenyzőjének dobogós szériája megszakadt a hétvége során a lengyel-cseh határ közelében megrendezett petrovicei derbin.

"Ez nem az én napom volt! Az első futamban hiába tudtam volna nyerni, az egyik kanyarban belehajtottam a csapattársamba és elestem. Ezzel annyi időt veszítettem, hogy csak harmadik lehettem. A második futam pedig teljes katasztrófa volt számomra" - búslakodott a leintés után a pontvadászat éllovasa, Szvoboda Bence.

Már a rajtnál megpecsételődött Szvoboda sorsa, két társában majdnem elesve az utolsó helyek egyikről kezdett neki a második harminc perc plusz két körös etapnak. A hatodik helyig sikerült előre jönnie, amikor egy futó zápor összekoszolta a szemüvegét, és a futam felét szemüveg nélkül kellett teljesítenie. A hátralévő időben képtelen volt így tartani az élmezőny tempóját, és végül a hatodik helyen látta meg a kockás zászlót.

"Ha őszinte akarok lenni, akkor a rajtnál szétestem fejben. Nagyon csalódott voltam, hogy rosszul sikerült, ráadásul utána elkövettem pár újabb hibát. Az eső miatt csúszóssá vált talajon kiment az első kerekem az egyik kanyarban, a támaszkodó lábamat ez pedig kicsavarta. Szerencsére nem történt baj, de ez megadta nekem a kegyelemdöfést. Innentől már csak a biztos célba érésre koncentráltam."

Ami tetézte Szvoboda hétvégéjét, hogy legfőbb bajnoki riválisa, Filip Neugebauer mindkét futamot nyerte, ezzel huszonkettőről hét pontra olvadt a kettejük között lévő különbség, de még mindig a magyar fiú birtokolja a listavezetőnek járó piros rajtszámot. Az eddigi öt fordulóban először fordult elő, hogy Szvoboda nem állhatott dobogóra a cseh sorozatban.

A bajnokságból hátralévő két fordulót augusztus hónapban rendezik, így a nyár végére eldől, hogy az MX2-es kategória után vajon az MX1-esek között is csúcsra ér-e a magyarok legjobbja.

A pertrovicei verseny végeredménye:
1. Filip Neugebauer (cseh, KTM), 50 pont
2. Tomasz Wysocki (lengyel, KTM), 44 pont
3. Martin Michek (cseh, KTM), 38 pont
4. Szvoboda Bence (magyar, KTM), 35 pont
5. Vaclav Kovar, (cseh, KTM), 34 pont

Az MX1-es cseh bajnokság állása:
1. Szvoboda Bence, 216 pont
2. Filip Neugebauer, 209 pont
3. Lukas Neurauter, 183 pont
4. Vaclav Kovar, 172 pont
5. Petr Bartos, 138 pont

Címkék: motokrossz, Szvoboda Bence, motor, bajnokság, sport