Az idén nyáron immár 16. alkalommal rendezik meg a „Mozdulj Balaton!” szabadidős eseménysorozatot, és a programokhoz három megye 34 településének 39 strandja csatlakozott. Az első rendezvényeket az előttünk álló hétvégén tartják, a hagyományos nyárzáró sporttalálkozó pedig augusztus 24-én lesz Vonyarcvashegyen.

A balatoni nyárhoz másfél évtizehozzátartozó szabadidős rendezvénysorozat 2018-ban remek évet zárt: az összesítésből kiderült, hogy a 37 strand 339 programnapján csaknem 30 ezer fő részvételét regisztrálták a szervezők. Örömteli, hogy az előző esztendőhöz képest 30 százalékkal nőtt a jelentkezők száma. A szervezett programokra jelentkezők mintegy háromnegyedét a 6-25 év közöttiek teszik ki, a nők részvételi aránya pedig 33 százalékról 35 százalékra javult. A sportágak népszerűségi listája élén a strandröplabda, a strandfoci 6-fős változata szerepel. Ezeket a vízi játékok, a strandfoci 3 fős változata, a vízilabda, az asztalitenisz, a kézilabda, és a streetball követi, majd a sorrendet a tollaslabda, a lábtenisz és a petanque zárja.

Az idei nyáron pedig jöhet a folytatás! Somogy, Veszprém és Zala megyei strandokon július 6-tól augusztus 17-ig minden szombat délután, valamint további két, szabadon választott napon, szervezett, ingyenes sportprogramok várják az érdeklődőket. A programok javasolt kezdési időpontja 14 óra lesz majd, de sok függ majd az időjárás alakulásától is. A kialakított pályákat és a strandokra telepített sporteszközöket egyébként bárki szabadon használhatja a rendezvényeken kívül, a hét minden napján. Az idén kettővel nőtt a programban részt vevő helyszínek száma, Balatonfüred, Gyenesdiás, Balatonszárszó, Balatonszemes és Balatonföldvár pedig két-két stranddal vesz részt az eseményeken. 

Bartsch János programmenedzser elmondta: 2019-ben is folytatódott a strandi sporteszközök fejlesztése az EMMI Sport Szakállamtitkársága és a Balaton Fejlesztési Tanács jóvoltából. A mozogni vágyók immár 14 strandon találnak teqball-asztalt, és újdonságként, négy helyszínen lehet kipróbálni a tchoukball elnevezésű játékot. Kültéri pingpongasztalt mindenhol elhelyeztek és húsz helyen lehet közelebbről is megismerkedni a petanque-kal.

A programsorozat immár hagyományosan a vonyarcvashegyi sporttalálkozóval zárul augusztus 24-én, amikor összemérik majd ügyességüket egymással a strandok csapatai. A helyszínekről és egyéb részletekről további információkat a rendezvény honlapja, a www.mozduljbalaton.hu közöl.

A résztvevő települések megyék szerint:

Veszprém

Balatonederics, Szigliget, Badacsonytomaj, Ábrahámhegy, Révfülöp, Balatonszepezd, Zánka, Balatonakali, Balatonudvari, Tihany, Balatonfüred (2 strand), Csopak, Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Balatonakarattya

Zala

Keszthely, Gyenesdiás (2 strand), Vonyarcvashegy, Balatongyörök

Somogy

Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Fonyód, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes (2 strand), Balatonőszöd, Balatonszárszó (2 strand), Balatonföldvár (2 strand), Szántód, Zamárdi, Siófok, Balatonvilágos

Az idei időpontok:

Július 6., 13., 20., 27.
Augusztus 3., 10., 17. + 2 program nap

A programnapok általában 14 órakor kezdődnek, a pontos időpontokról és a + 2 programnap dátumáról a helyi szervezőknél érdemes érdeklődni.

Augusztus 24.: Vonyarcvashegy, XV. „Mozdulj Balaton!” Sporttalálkozó (a programsorozatban résztvevő strandok csapatainak részvételével)

Címkék: mozdulj balaton, strand, nyár, sport