A nők nehéz, a férfiak valamivel könnyebb csoportban szerepelnek a grúziai Batumiban, ahol az olimpiai selejtezőnek számító Kontinentális-kupa első fordulójának egyik tornáját rendezik meg - írja a hunvolley.hu.

Kontinensenként egy kvótát osztanak ki az olimpiai selejtezőnek számító strandröplabda Kontinentális-kupában, amelyért Európában seregnyi ország indul harcba az első, május-júniusban zajló szakaszban. Nyolc helyszínen küzdenek meg egymással az országok, a mieink a grúziai Batumiban lépnek homokra. A négyes csoportokból az első két helyezett jut a második körbe, amelyet jövő májusban rendeznek, az onnan továbblépő 16 csapat fináléját júniusban tartják. A lebonyolítás szerint országonként két-két páros szerepel, összeadódik a teljesítményük, így alakul ki a végeredmény.

Februárban kiderült, hogy a férfiaknak a papíron erősebb Belgium, illetve a rangsorban mögöttük szereplő Szlovákia és Grúzia lesz az ellenfelük. Miközben nekik egyáltalán nem elérhetetlen a továbbjutás, a nőknek nagyon meg kell kínlódniuk érte. Grúziát hátrébb jegyzik, ugyanakkor Norvégia és Törökország megelőzi őket a ranglistán.

„Örülnénk, ha tovább tudnánk vinni Magyarországot. Nincsen könnyű csoportunk, a belgák nagyon erősek. Ha a többieket le tudjuk győzni, az csodálatos lenne, ha a belgákat is, akkor zsenik vagyunk” – fogalmazott még a szerdai kiutazás előtt Oláh Botond, aki ismét Stréli Bencével szerepel, míg Benkő Balázs Hajós Artúrral indul.

A nőknél volt némi bizonytalanság, hiszen Szabó Dorottya társa, Háfra Dominika sérülés miatt kihagyta az MKB-Pannónia Strandröplabda Magyar bajnokság múlt hétvégi, siófoki fordulóját, ám rendbe jött, így ő utazott el Batumiba.

„Már a bajnoki forduló előtt is inkább a Kontinentális-kupára készültünk, sokat edzettünk együtt Dorkával és ideiglenes társával, Győri Pannival. Fizikailag is rengeteget dolgoztunk, és jót tett a Siófokon vívott öt meccs. Hétfőn pihentünk, kedden nagyot edzettünk, szerdán pedig elutaztunk. Szeretnénk a legjobbunkat adni” - így Lutter Eszter, aki társa, Szombathelyi Szandra szavaira kontrázva leszögezte, nagyon nehéz sorsolást kaptak.

„Nem lesz könnyű dolgunk, sokkal egyszerűbb négyesbe is kerülhettünk volna - jegyezte meg Szombathelyi Szandra. - Ugyanakkor nem érdekel minket, nyerni és továbbjutni akarunk. Dorka is rengeteget elemezte az ellenfeleket, sokat készültünk rájuk, ráadásul jó, hogy Siófokon egymás ellen játszottunk a döntőben. Biztosan odatesszük magunkat Batumiban.”

Előbb a lányok kezdenek a törökökkel: magyar idő szerint 8 órakor Háfra és Szabó, 8:50-től Lutter és Szombathelyi lép majd homokra, míg a fiúk a szlovákokkal játszanak, ott Hajós és Benkő kezd, majd Oláh és Stréli folytatja. Amennyiben bármelyik párharc 1–1-re áll, úgy következik a döntő találkozó.

A riói olimpia selejtezősorozatában a legjobb 32 közé sem sikerült bekerülni, most örvendetes szintlépést jelentene, ha a magyar párosok bejutnának a legjobb 24 európai csapat közé. A kvalifikáció győztese nyer kvótát, akárcsak a többi kontinensen, a mezőny nagy része pedig a ranglistáról szerzi meg a tokiói indulási lehetőséget.

Címkék: Lutter Eszter, Szombathelyi Szandra, strandröplabda, sport