Eső, hideg - az elmúlt hetekben az időjárás mindent megtett azért, hogy elfelejtsük, már tavasz van, és ezt a strandröplabdázók is megszenvedték. „Nem is az eső volt a legrosszabb, hanem a hideg, hiszen ha mozogtunk, megizzadtunk, amikor meg megálltunk, ránk fagyott az izzadtság” - jegyezte meg Szombathelyi Szandra, a Lutter Eszterrel címvédő strandröplabdapáros egyik tagja, aki az elmúlt hetekben megosztotta erejét, hiszen sportszervezőnek és sportmenedzsernek tanul, és többször vizsgázott. Ez persze nem akadályozta meg a RÖAK Kaposvár versenyzőjét és társát, hogy másik két magyar párossal együtt izgalmas meccssorozaton vegyen részt. „Az egyik amerikai egyetem játékosai rándultak át Európába azt követően, hogy befejezték a bajnokságot, ők szerveztek mérkőzéseket. Néhány napot töltöttünk a két helyszínen, Ljubljanában és Umagban, utóbbi gyönyörű, ám ott is szakadt az eső. Összességében megérte a négy meccs, mert itthon kevés a fizikailag is ennyire erős ellenfél. Az összes riválisunknak hasonló volt a mozgása, és mindegyikük nagyon dinamikus, plusz szépen ugrik. Látszik, hogy csak homokon készülnek, nem teremből jönnek ki. Érdekes, hogy náluk nem voltak fix párok, váltakoztak a felállások, hogy még komplexebbé váljanak a játékosok.”

Szombathelyi Szandra és Lutter Eszter is erre, azaz a fejlődésre törekszik. Edzőjükkel, Gubik Jánossal a korábbitól némileg eltérő technikát kezdtek tanulni, hogy „kiszedjék” a mozgásukból a teremröplabdás beidegződéseket. Erre szükség van, hiszen Lutter is játszott teremben, Szombathelyi pedig kimondottan eredményes volt ott: két bajnoki címet és egy Magyar Kupát szerzett, a válogatottal 2015-ben Európa-ligát nyert, és ugyanabban az évben Európa-bajnokságon szerepelt. „Nem egyszerű a dolgunk, hiszen ha fáradunk, a reflexek, a régi beidegződések jönnek elő, de én bízom magunkban, ráadásul imádom a kihívásokat” - jelentette ki Szombathelyi, aki szerint valamivel rosszabb állapotban vannak, mint amilyen felkészültségi szintet mostanra álmodtak maguknak. 

"Alapvetően a júniusi, olimpiai selejtezőnek számító Kontinentális-kupa a fő cél, illetve, hogy a World Tour-versenyeken minél több pontot szerezzünk. Mivel sokat kell játszanunk együtt, hogy még jobban összeszokjunk, kíváncsi vagyok, mire leszünk képesek az első, csepeli fordulóban. Nem aggódom amiatt, hogy nem tartunk ott, ahol szeretnénk, hiszen a döntő a legfontosabb" - folytatta Szombathelyi Szandra.

Azért a homokon háromszoros aranyérmes Szombathelyi az ötszörös első Lutterrel már az MKB-Pannónia Strandröplabda Magyar Bajnokság pénteken kezdődő első, csepeli fordulójában is esélyes. A program egyébként pénteken 13-kor a férfi és női selejtezővel indul, amelyet a nemzetközi trendekhez igazodva egyenes kiesési rendszerben rendeznek meg.

Szombaton 8.30-kor startolnak a 16-os főtáblák küzdelmei, kétvereséges, vigaszágas rendszerben. Az elődöntők vasárnap reggel 8-kor kezdődnek, az éremmeccsek pedig 13.30-tól. A férfi- (15.30) és a női döntőt (14.30) az M4 Sport élőben közvetíti, de a centerpálya meccseit az www.m4sport.hu oldalon már reggeltől lehet követni. A felnőttek versenyével párhuzamosan az U14-es lányok és fiúk küzdelmeit is megrendezik. Az ob négyfordulós (Siófok, Tata és Dunaújváros a helyszín), a döntőt augusztus 3–4-én rendezik meg a Lupa-tónál.

Címkék: strandröplabda, Szombathelyi Szandra, Lutter Eszter, sport