Szvoboda Bence számára fantasztikusan indult az ADAC MX Masters sorozat. Fürstlich Drehnában dobogóra állhatott az első futamban, az összetettben pedig a hatodik helyet szerezte meg. Ilyen jól még nem kezdett ebben a sorozatban!

Az ADAC MX Masters Európa egyik legnívósabb motokrosszabjnoksága, ahol 27 nemzet 250 motorosa csap össze 4 különböző kategóriában. A magyarok legjobb krosszosa, Szvoboda Bence a királykategóriának számító Masters (Open) géposztályban szerepelt a hétvége során, méghozzá remekül!

A 27 éves kaposvári krosszos számára a Drezda közelében található Fürtlich Drehna-i homokos pálya soha nem tartozott a kedvencei közé. Tavaly itt törte el a csuklóját, és a korábbi években sem tudott kimagasló eredményeket elérni ezen a helyszínen. Idén viszont fordult a kocka!

A szombati kvalifikáción pedig minden jel egy újabb nehéz versenyt vetített előre. A minősítő edzésen nem tudott tiszta kört teljesíteni Szvoboda, így csoportjában csak a 8. leggyorsabb időt jegyezte, ami a két kvalifikációs csoport összefésülése után a 15. rajthelyet jelentette a HTS KTM Team versenyzőjének a 40 fős mezőnyben.

A vasárnapi versenynapra aztán jött a meglepetés: Szvoboda elsőnek fordult az első futam első kanyarjában, amire szintén nem volt még példa karrierje során, és meggyőző tempót diktálva, több páros csatát megnyerve vezette a mezőnyt hosszú körökön keresztül. A belga Jens Gettemann tempójával nem bírt egyedül, így a második helyen zárta az első futamot, amire még a helyszíni kommentátor is azt nyilatkozta: óriási meglepetés!

A második futamot a start után piros zászlóval megszakították, ami azért sajnálatos, mert Szvoboda a második helyen haladt ekkor. Az új rajt már kevésbé sikerült jól számára, sokáig a hatodik helyen húzta a gázt, aztán a futam utolsó harmadára teljesen elkészült az erejével, és semmit sem kockáztatva a 10. helyen hozta célba 450 köbcentis KTM-jét. Ez a teljesítmény a két futam alapján a napi összesítés 6. helyét jelentette a kaposvári sportoló számára.

"Hatalmas boldogságot érzek most! Soha nem gondoltam volna, hogy ezen a pályán valaha képes leszek felállni a dobogóra. Viccesen meg is jegyeztem egyszer, hogy ha ez sikerül, akkor abbahagyom a versenyzést. Most ez sikerült egy nagyon jó első futammal. A második futamban sajnos begörcsöl a lábam, így a biztos célba érést választottam egy lehetséges baleset helyett. Szokatlan számomra még, hogy egy ilyen elsőrangú mezőnyben ilyen tempót megyek. Ez az eredmény azt igazolja, hogy az Ensport Kaposvár sportlabor által felügyelt szakmai munka nem hiábavaló. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki ehhez az eredményhez hozzásegített. A fogadalmam ellenére nem tervezem a befejezést" - értékelt Szvoboda Bence.

A folytatásban sűrű Szvoboda programja. Indul a gyáli magyar bajnoki versenyen húsvét vasárnapján, aztán a cseh bajnokság pacovi állomásán fog versenyezni, majd május 12-én a motokrossz-világbajnokság Olasz Nagydíján ugrik a mélyvízibe a félelmetes mantovai homokkatlanban. A Fürstlich Drehna-i teljesítményét látván minden esélye megvan, hogy sportága Forma1-ének számító MXGP-kategóriában értékes világbajnoki pontokat szerezzen.

Az ADAC MX Masters első fordulójának végeredménye:

1. Jens Gettemann (belga, Kawasaki), 1. és 8. helyezés - 38 pont
2. Tanel Leok (észt, Husqvarna), 10. és 1. helyezés - 36 pont
3. Dennis Ullrich (német, Husqvarna), 5. és 3. helyezés - 36 pont
4. Stefan Kjer Olsen (dán, KTM), 4. és 4. helyezés - 36 pont
5. Karlis Sabulis (lett, KTM), 8. és 2. helyezés - 35 pont
6. Szvoboda Bence (magyar, HTS KTM), 2. és 10. helyezés - 33 pont

A bajnokság állása megegyezik az első forduló végeredményével.

Címkék: Szvoboda Bence, motor, motokrossz, bajnokság, sport