Március 24-én, vasárnap az utolsó napjához ért a 12. Spuri Balaton Szupermaraton. A négynapos Balaton-kerülő versenyszám és a kétnapos FélBalaton Szupermaraton egyéni, páros és csapatos indulói ma reggel, a balatonfüredi Tagore sétányról már azzal a szándékkal és reménnyel rajtolhattak el, hogy 51,3 kilométer lefutása után a tempónak megfelelő idő múlva sikeresen célba érnek Siófokon, és ezzel teljesítik a négynapos tókerülő vagy a kétnapos felező kihívást.

A mezőny 3 etapban rajtolt el a sétány torkolatától. Az egyéni indulók rajtjánál Barát Gabriella, a BSI e-edzésprogramját jegyző edzőnő kezében szólalt meg a rajtduda. Számos résztvevő az ő edzésterve alapján készült fel a Balaton Szupermaratonra. A párosok és váltócsapatok ma fél órával később eredhettek az egyéni versenyzők után. A napi penzumot, vagyis az 51,3 kilométeres távot a párosok és a 3 vagy 4 fős csapatok ma is 3 szakaszt egymás között felosztva teljesíthették. A váltóhelyek 16,2 kilométer után Balatonalmádiban, valamint 36,3 kilométer után Balatonakarattyán várták a jelképes stafétaátadásra készülő csapattagokat.

Az útvonal egyik legszebb része a maratoni pont volt, a 51,3 kilométer 42195. métere ugyanis az akarattyai magas partra esett, a csodás panorámát nyújtó ponton akár a siófoki célra is ráláthattak a futók.

A mezőnyt - ahogy 12 éve mindig - ma is végig kísérte motoron Kocsis Árpád versenyigazgató - meg a napsütés. Bár a tegnapi 20C fokos meleg nem tért vissza délutánra sem, a tavaszi idő a negyedik napon is kitartott.

A Spuri Balaton Szupermaratont a férfiak versenyében Beda Szabolcs, a női mezőnyben pedig Cseke Lilla nyerte. Mindketten mind a négy napon megnyerték az aznapi abszolút versenyt, így mindketten magabiztosan, nagy fölénnyel vághattak neki az utolsó napi versenynek.

A kétnapos FélBalaton Szupermaraton legjobb női versenyzője Maráz Zsuzsanna lett, a férfiak versenyét pedig Margull Dániel nyerte. Szintúgy mindketten megnyerték a betétszám szombati és vasárnapi versenynapját is, így kérdés nélküli győzelmet arattak.

A Spuri Balaton Szupermaraton siófoki céljába vasárnap délután órákon keresztül érkeztek a futók, ki-ki maga, ki pedig párja vagy csapata közös örömére. A legjobbakat ünnepályes eredményhirdetés keretében életkori kategóriánkénti szerinti bontásban kupával díjazta a BSI.

Az összetett verseny eredményei:

Balaton Szupermaraton (4 nap) egyéni NŐK:
1. Cseke Lilla - 15:17:02
2. Petra Hurtig - 15:59:07
3. Kóródi Ágnes - 16:30:45

Balaton Szupermaraton (4 nap) egyéni FÉRFIAK:
1. Beda Szabolcs - 13:32:50
2. Szőcs Előd - 15:04:30
3. Peyer Zoltán - 15:21:37

FélBalaton Szupermaraton (2 nap) egyéni NŐK:
1. Maráz Zsuzsanna - 7:41:31
2. Horváth Csilla - 8:11:41
3. Vándor Nóra - 8:54:57

FélBalaton Szupermaraton (2 nap) egyéni FÉRIAK:
1. Margull Dániel - 6:46:49
2. Bellus Áron - 7:13:11
3. Mészáros Roland - 7:14:39

A váltó- és kategóriaeredmények ITT találhatók.

A Spuri Balaton Szupermaraton futókígyója 2020-ban mácius 5-8. között kerüli meg a tavat, a szervező Budapest Sportiroda szeretettel vár minden futót!

Címkék: Spuri, maraton, futás, Balaton, sport