Északnyugat felől egy markáns hidegfront érte el térségünket, amely mögött az eddigieknél jó 10 fokkal hidegebb levegő érkezik. Ma már mérséklődik a nappali felmelegedés, az igazán hideg levegő azonban szombatra érkezik meg.

A kezdeti 10 fok után holnap már alig emelkedik fagypont fölé a nappali hőmérséklet és éjszakánként -5 fok alá hűl a levegő. A front mentén ma még előfordulhat eső, zápor, majd holnaptól száraz levegő érkezik fölénk, egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte többfelé, majd a délutáni óráktól már csak elszórtan fordulhat elő kisebb eső, zápor. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire napos idő várható, csak kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen. Az északi, északkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra -5,-2 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: változóan fátyolfelhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -7,-5 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hideg levegő utánpótlása gyorsan megszűnik, a jövő hét elején már újabb enyhülés veszi kezdetét. Fokozatosan gyengül az éjszakai lehűlés és visszatérnek a 10 fok körüli nappali hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár, sport