Franciaország-Horvátország döntővel zárult a 2018-as FIFA világbajnokság. A franciák két évvel ezelőtt az Európa Bajnokságon is döntőt játszottak, ám akkor alul maradtak a Portugálok ellen. Idén már nem elégedtek meg az ezüstéremmel.

A horvátok nagy irammal kezdték a mérkőzést. Folyamatosan támadtak és a labdát is közel 70 százalékban birtokolták. A franciák a 18. percben kerültek először gólközelbe, amit egyből gólra váltottak. Griezmann lőhetett szabadot, amit a végül a horvátok játékosa, Mandzukic csúsztatott saját kapujába.

vb döntő

A horvátok a szerencsétlen helyzet után nem hagyták magukat és tíz perccel később egyenlítettek is Perisic góljával. Ezt követően azonban folytatódótt a dráma Horvátország számára, hiszen egy francia szöglet után kezezés miatt nagyjából öt perc videózás után büntetőt ítélt a játékvezető. Griezmann könnyedén gurította el Subasic mellett a labdát, amivel ismét a franciák kerültek előnybe.

A második játékrész tehát 2-1-es francia vezetéssel indult, a horvátok ismét nagyot hajtottak a félidő elején, de megint a franciáknak jött ki jobban a lépés. Az 59. percben a horvátok tizenhatosán belül alakult ki nagy kavarodás, a labda ide-oda pattogott, amit végül Pogba bombázott a kapuba. Subasic pont a másik irányba helyezkedett, így gyakorlatilag csak végignézni tudta, ahogy begurul mellette a labda.

Nem kellett tíz perc és Franciaország eldöntötte a meccset: a tizennyolc éves Mbappe lőtt kapura közelről, amit Subasic megint csak végignézni tudott. Ezzel 4-1 lett az állás, amivel gyakorlatilag eldőlt a meccs, de még mindig volt hátra 25 perc és a horvátok továbbra is hajtottak.

vb döntő

Húsz perccel a vége előtt felcsillant a remény Horvátország előtt, miután Lloris hatalmasat hibázott a saját kapuja előtt. Egy sima kirúgás helyett elkezdett cselezni a francia kapus, amit Mandzukic lefülelt és a lábáról az üres kapuba pattant a labda. 

A horvátoknak két gólt kellett rúgni húsz perc alatt, hogy hosszabbításra mentsék a döntőt, de ez már nem jött össze. A franciák némi szerencsével, de megérdemelten lettek világbajnokok minden idők egyik legeseménydúsabb VB döntőjében. Franciaország ezzel második világbajnoki aranyát nyerte.

Getty Images
Getty Images

Horvátország eddigi legjobb eredményüket érték el az ezüstéremmel. Az oroszországi vb bronzérmét az angolokat szombaton 2-0-ra legyőző belgák szerezték meg, történetük során először végezve az első három között.

Címkék: fifa, döntő, világbajnokság, labdarúgás, sport