Senki sem számított ilyen visszatérésre Szvoboda Bencétől! A két hónappal ezelőtt elszenvedett csuklótörése miatt már sokan eltemették a 26 éves motorversenyző szezonját, aki két hét leforgása alatt két bravúros győzelmet is besöpört Csehországban, teljesen feje tetejére állítva a nemzetközi cseh motokrosszbajnokság mezőnyének erőviszonyát. Dalecin után Petrovicében is neki szólt a himnusz.

“Számomra is meglepetés az elmúlt hetekben mutatott teljesítményem, de nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jó formában sikerült a visszatérés. Ezek a győzelmek kárpótolnak a csuklótörésem utáni időszakért, és motiválnak az év hátralévő részére, még ha a két hónap kihagyás miatt az év végi eredményeim talán nem lesznek olyan jók, mint amilyenek lehetnének. Ahhoz képest, hogy tanulóévnek szántuk ezt a szezont a cseh bajnokságban, elég gyorsan jöttek a jó eredmények. Ez mindenkit meglepett.” - értékelt a kilencszeres magyar bajnok, Szvoboda Bence.

Petrovicében hasonló volt a forgatókönyv, mint egy héttel korábban Dalecinben. Szvoboda kilőtt a rajtoknál, és meg sem állt a kockás zászlóig. A párás, fülledt levegő, és a szűk, technikás pálya nem könnyítette meg a mezőny dolgát, de a kaposvári fiú bírta a legjobban az extrém körülményeket, így megérdemelten gyűjtötte be második MX1-es győzelmét Csehországban, ami pályafutása 15. elsősége volt ebben a sorozatban. Szvoboda ugye tavaly megnyerte már az MX2-es kategória bajnoki címét, így idén lehetőséget kapott a sportág királykategóriájában a bizonyításra.

A cseh sorozatból még két forduló van hátra, és látván a pontvadászat állását, az év végi ezüstérem egyáltalán nem elérhetetlen cél, de egy kis szerencsével még a bajnoki cím is elcsíphető. Legközelebb augusztus közepén rendeznek cseh bajnoki viadalt, addig Németországban, Ausztriában, és Szlovákiában versenyzik majd Bence, a hazai közönség pedig szeptemberben láthatja őt nyeregben az év hátralévő két magyar bajnoki versenyen.

Cseh MX1-es bajnokság 4. forduló, Petrovice:

1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) - 50 pont
2. Martin Michek (Csehország, KTM) - 44 pont
3. Tomasz Wysocki (Lengyelország, KTM) - 38 pont
4. Vaclav Kovar (Csehország, KTM) - 33 pont
5. Marek Sukup (Csehország, KTM) - 31 pont

A 6 fordulós bajnokság állása 4 verseny után:

1. Martin Michek - 185 pont
2. Vaclav Kovar - 158 pont
3. Szvoboda Bence - 140 pont
4. Tomasz Wysocki - 139 pont
5. Marek Sukup - 131 pont

Címkék: motokrossz, Szvoboda, bajnok, sport