A Kutatópont reprezentatív felmérésében 750 főt kérdeztek meg a 2018-as labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban. A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek több mint fele eddig is követte és ezután is követni fogja a mérkőzéseket. Általában magasabb arányban érdeklődnek a világbajnokság iránt a felsőfokú végzettségűek, a 30-39 évesek és a férfiak. Utóbbiak esetében háromból ketten látták a meccsek legalább egy részét, míg a legtöbb mérkőzést megnézte a férfiak 41 százaléka, a nők feleakkora arányban nyilatkoztak ugyanígy. Az érdeklődés fokozódására kevésbé lehet számítani a Kutatópont mérése alapján, mivel a közvetítéseket ezután sem tervezik többen követni, mint tették azt eddig.

A kutatás során a válaszadók megnevezhették kedvenc csapatukat és azt is megtippelhették, szerintük melyik válogatott nyeri majd végül a trófeát. A magyarok körében a világbajnokság kezdetekor favoritnak számító Németország és Spanyolország kiesésével jól láthatóan átrendeződtek a preferenciák. Székely Levente a Kutatópont kutatási igazgatója elmondta: „A megkérdezettek közel harmada nem tudja melyik csapatnak szurkoljon vagy nem szurkol egyik továbbjutónak sem. A játékban maradtak között a brazil és a horvát válogatott a legnépszerűbb (20, illetve 19 százalék szurkol nekik). A legesélyesebbnek pedig egyértelműen Brazília válogatottját tekintik a szurkolók, amelyet minden harmadik megkérdezett (34 százalék) megnevezett a várható végső győztesként, míg a sorban következő legesélyesebb Franciaország győzelmével már csak tizedük (12 százalék) számol.”

A kutatás kitért a komoly szakmai vitákat kiváltó videóbíró alkalmazására is. A válaszadók több mint fele (52 százaléka) teljes mértékben, további háromtizede (30 százalék) inkább egyetért azzal, hogy a mérkőzések igazságosabbak a videóbírónak köszönhetően. „A válaszadók körülbelül ötöde azt (is) gondolja, hogy a videóbíró miatt unalmasabbak lettek a meccsek, ugyanakkor összességében egyértelműen többen vannak azok, akik jónak tartják az alkalmazását” - értékelte a kutatás eredményeit Székely Levente.

Címkék: világbajnokság, felmérés, döntő, labdarúgás, sport