Az újjáalakuló férfi röplabda-válogatott az Ezüst Európa Liga első csoportmérkőzésén Splitben, a horvátok ellen lépett pályára, ahol Bogdan Tanase szövetségi kapitány válogatottja 3:0 araányban maradt alul a rutinosabb, összeszokottabb hazai alakulattal szemben. Nemzeti együttesünkben a Fino Kaposvár SE több játékosa is helyet kapott, Bögöly Gábor és Kalmár Ákos ráadásul először léphetett pályára címeres mezben - írja a hunvolley.hu.

Hiába nyithattak elsőként a magyarok, az első pontot a hazaiak szerezték, Nagy József csapatkapitány azonban rögtön egalizált. Egy jó sáncnak köszönhetően 3:2-nél már a magyar válogatottnál volt az előny, amely Balázsovics jó szervájával kettőre növekedett. Utána a horvátok percei következtek, de ellépniük nekik sem sikerült, fej-fej mellett haladtak a csapatok. 10:10 után viszont sorozatban három horvát pont következett, Bogdan Tanase szövetségi kapitány időt is kért, a hazai csapat lendületét azonban ez sem törte meg. 15:11-nél szereztek újra pontot a magyarok, de a szett sajnos elúszni látszott, amit végül 25-12-re nyertek a horvátok.

A második szett sem indult jól a magyarok számára, ám egy rossz hazai nyitás után 1:1-nél hozzánk került a labda, ami után a Fino Kaposvár ütője, Bögöly Gábor szerváival 5:1-re elhúztak a magyarok. 8:8-nál azonban felzárkóztak a horvátok és 10:9-nél már náluk volt az előny, majd a legrosszabbkor jött az első ász, 12:9-nél pedig Bogdan Tanase újra időt kért. A vérszemet kapó horvátok viszont nem akartak megtorpanni, újabb három ponttal már 15:9, nem sokkal később 20:14 volt a javukra, a második szettet pedig újra egy nagyszerű sánccal zárták le, 25:16-ra.

A harmadik játszmában semmit nem akart a véletlenre bízni a horvát csapat, 6:1-es rohammal indított, amelyet Bogdan Tanase sem nézhetett tétlenül, de az időkérés után is a hazaiak akarata érvényesült a játéktéren. Folyamatosan növelték előnyüket a horvátok, a szett közepén már 15:7-re vezettek, 19:9-nél pedig már tíz volt közte. Végül 24:13-nál jutott mérkőzésponthoz az ellenfél, ezt azonban az újonc Krupánszki Olivér szép mentésével még hárították a magyarok. A következőt viszont már nem sikerült, így a harmadik játszmát 25:14-re nyerték a horvátok, a mérkőzést pedig 3:0-ra.

Bogdan Tanase: Nem vagyunk csalódottak, hiszen az első pillanattól tudtuk, hogy Horvátország erős ellenfél, a játékosaik többsége erős bajnokságban játszik. Több tapasztalt játékos hiányában arra használtam a mérkőzést, hogy lehetőséget adjak a fiataloknak, lássam őket élesben, néhány játékosnak ez volt az első mérkőzése a válogatottban. Szerettek volna bizonyítani, de olykor kissé ijedtek voltak. Ugyanakkor semmi gond, hiszen szükségük van arra, hogy tapasztalatot szerezzenek. A pozitívumokat felhasználva kell építkezni, és készülni a folytatásra.

 

FÉRFI EZÜST EURÓPA LIGA, 1. FORDULÓ

Horvátország – Magyarország 3:0 (12, 16, 14)

Split, 350 néző. V: Juracek (szlovák), Stipanicev Matecic (horvát).

Horvátország: Sestan 7, Mihalj 5, Andric 15, Galic 14, Dukic 4, Zhukouski 3. Csere: Pervan (liberó), Visic. Szövetségi kapitány: Ivan Rancic.

Magyarország: Szabó A. 5, Kaszap, Blázsovics 1, Nagy J. 2, Kalmár 3, Gebhardt N. 3. Csere: Deák (liberó), Bögöly 1, Bozóki 1, Dávid Cs. 4, Keen, Banai 1, Krupánszki 1. Szövetségi kapitány:Bogdan Tanase.

Az eredmény alakulása. I. játszma: 2:4, 8:7, 8:9, 15:10, 18:11, 24:12. II. játszma: 1:6, 5:7, 8:8, 17:9, 20:14, 24:16. III. játszma: 8:1, 12:3, 16:8, 20:9, 24:13.

Címkék: Kalmár Ákos, Bögöly Gábor, válogatott, röplabda, sport