A szombati szélcsendes napon lezárult a Laser Ifjúsági Európa Bajnokság Balatonföldváron. Hat gyönyörű nyárias napon és változatos szelekben tudták a szezon első világversenyét megrendezni Balatonföldváron. A 31 országból érkezett 207 versenyző a gyenge szellőtől az erős szélig minden körülményben kipróbálhatta a balatoni vitorlázást.

Érdi Mári, hazánk legeredményesebb női vitorlázója, aki szintén a Laser Radial osztályban érte el világelső eredményeit a díjkiosztó díszvendége volt, a fiatal versenyzőknek annyi üzenete volt, hogy bár nagyon változó és trükkös szelek fújnak a Balatonon és ezt most ők is megtapasztalhatták - aki itt nyerni tud, az bárhol első lehet.

Az 53 versenyzővel érkező olasz csapat tarolt a kontinens viadalon. A hölgyeknél Matilda Talluri lett az első, második Federica Cattarozzi, a dobogó harmadik fokára pedig az orosz Valeriya Lomatchenko állhatott fel. A holland Annabelle Westerhof sokáig vezette a lányok versenyét, de a záró futam utáni hosszas óvástárgyalás alatt, korai rajtért őt is kizárták egy futamból és így három helyet hátraesett. Végül a negyedik helyért vehette át a díját a csinos németalföldi versenyző.

null

A fiúknál a viadalt lényegében végig vezető Guido Gallinaro vitte el az európabajnoki címet. Kiegyensúlyozott eredményét a fiatal versenyző nagyon szerény stílusban jellemezte egyik nyilatkozatában: “Sose becsülöm le a mezőnyt, itt nagyon kell figyelnünk minden megmozdulásunkra, mert szorosak a meccsek és nagyon nehezek a rajtok - viszont a technikai felkészültségem magabiztosságot adott. Koncentrálnom kellett végig, már ez a mezőny is nagyon sűrű, pár perc alatt átmennek a hatvan fős csoportok a bójáknál és a legkisebb hiba is nehezen korrigálható helyre dob vissza. Nagyszerű páros meccseket is tudtam folytatni ebben a mezőnyben és igazi bajtársi hangulat van, a pályán is kialalkulhatnak barátságok. Szeretem a Laser Youth Radial flottát, nagyon jó a hangulat és a csapatom is sokban támogat - most is együtt megyünk megünnepelni országunk kiemelkedő szereplését!”

Második Marcelo Cairo Assenza spanyol vitorlázó lett, míg a harmadik a sorrendben a bermudai Campbell Patton lett. Viszont ő a Trophy-ba kapott díjazást, így a bronz érmet az orosz Kirill Tereshkin vehette át.

Az U17-ben a hölgyeknél a lengyel Marcelina Korszon nyert, második az izraeli Shai Kakon, harmadik az orosz Elizaveta Borovkova.
A tizenhét év alatti fiúknál első a lengyel Michal Krasodomski, második Thomas Westerhof hollandiából, a bronzérmet pedig az orosz Nikita Melnikov vihette haza.

Címkék: laser, vitorlás, verseny, sport