Régi ismerősként köszöntötték egymást a somogyi sportélet nagyjai és Jutasi Róbert. A nyugdíjas sportújságíró hosszú pályafutása alatt megszámlálhatatlanul sok interjút készített, részben pedig ezek adták legújabb alkotásának alapját.

- Az apropóját az egész életutam adta. Nagyon sok sportolóval találkoztam pályafutásom során, aktív sportolóként, edzőként majd sportújságíróként és mindig nagy tisztelettel néztem fel rájuk, mert tudom, hogy milyen munka van mögötte és mint újságíró egy-egy ilyen témakörrel foglalkoztam, akkor már megfogadtam ha lesz rá időm, akkor ezeket egy csokorba gyűjtöm - mondta Jutasi Róbert.

A kötet azokról a sportolókról, sportcsapatokról szól, akik a maguk nemében elsők voltak a megyei sportban. Az alkotást tegnap délután mutatták be a Városháza dísztermében.
A kötet azokról a sportolókról, sportcsapatokról szól, akik a maguk nemében elsők voltak a megyei sportban. Az alkotást tegnap délután mutatták be a Városháza dísztermében.

A Legelsők című könyv különlegessége, hogy azokról szól, akik az elmúlt évszázadban elsők voltak a megye sportéletében. Feljutások, bajnoki címek, világbajnoki érmek egyaránt helyet kaptak a kötetben.

- 18 csapat adja a fő hangsúlyt a könyvben, azokról van szó, amelyek a saját sportágukban elsőként tudtak feljutni a legfelső osztályba. Végig követtem ezt a feljutási periodusukat és az első évet az nb1-ben, röviden még a további sorsukról. Ebből 13 férfi csapat és 5 női csapat szerepel. Ezen kívül, akik egyénileg világbajnokságot nyertek, Európa-bajnokságon szerepeltek, ezen kívül benne vannak olyan események, melyeket Somogyban először rendeztek meg - tette hozzá a sportújságíró.

Az írót Szita Károly is köszöntötte a Városháza dísztermében. Kaposvár polgármestere beszédében elmondta: az utókor számára felbecsülhetetlen értékkel bír Jutasi Róbert gyűjtése.

- Van egy ember, aki mindent tud erről a témáról, ő pedig Jutasi Róbert és vállalkozott arra, hogy ezt megcsinálja. Nagy büszkeséggel vállaltuk azt, hogy mi leszünk ennek a könyvnek a kiadói, mert azok az értékek, amik benne vannak, azok szolgáljanak a mi lelkünk épülésére, de öröklődjék át az utókornak is - árulta el Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

A sportújságíróval a bemutatón Csorba András beszélgetett, melynek során többek között szóba került az NB1-be elsőként feljutó labdarúgócsapat története, az első somogyi olimpikon élete, valamint a kaposvári röplabdázók és kosárlabdázók első komolyabb sikerei.

 

Címkék: jutasi, róbert, könyv, sport