Gyál ikonikus helyszíne a magyar motokrosszozásban. Kicsit olyan, mint a Forma-1-ben Monaco. Speciális vezetési képességeket igényel, hogy a fővároshoz legközelebb eső pálya homokos borításán valaki gyors legyen. A precíz motorkezelésen túl brutális állóképességet követel a versenyzőktől. Aki itt nyerni tud, az tényleg joggal mondhatja magát a legjobbnak.

Az ötfordulós magyar motokrosszbajnokság negyedik állomásán részt vett a hazai motokrosszozás krémje. Szvoboda Bence (25) külföldi elfoglaltságai miatt idén csak egy hazai fordulón szerepelt, de Gyálon is mindenképpen indulni szeretett volna. Általában ez a leglátogatottabb verseny a naptárban, így remek lehetőség nyílt rá, hogy személyesen is találkozzon a szurkolókkal, és megmutassa a hazai közönségnek képességeit.

Szvoboda klasszisához mérten motorozott egész nap. Az edzéseken nem tudták őt legyőzni, és az első futamot is nagy előnnyel nyerte. A második futam elején megijedt, egy technikai hibát valószínűsítve félreállt a pálya mellett, hogy meggyőződjön róla saját szemével. Mikor világossá vált számára, hogy minden a legnagyobb rendben a paripával, újra bekapcsolódott a versenybe, de akkor már a mezőny elment mellette. Őrült tempóban a második helyig tudott felzárkózni, ám a két futam alapján így is ő lett a napi értékelésben a legjobb.

“Furán viselkedett a motorom hátulja, azt hittem megint eltört a hátsó felfüggesztés. Ilyen már volt idén, ezért jobbnak láttam, ha a testi épségemet szem előtt tartva inkább megnézem, hogy minden rendben van-e. Szerencsére nem volt probléma a motorral. Összességében egy remek napot zártam, bár a 30 fokos hőség nem kedvezett senki állóképességének, mégis élveztem a hazai közönség előtti versenyzést. Sokan gratuláltak a cseh bajnoki címemhez, ami nagyon jólesett.” - összegezte a hétvége történéseit a magyarok legjobbja.

Bencének ez volt a tizedik diadala a szezonban.
Bencének ez volt a tizedik diadala a szezonban.

Nyert egy versenyt az osztrák bajnokságban, egyet Szlovákiában, egyet az Európa-bajnokságon, egyet a magyar bajnokságban, egyet a magyar kupában, és ötöt Csehországban. Már csak négy versenye maradt hátra a szezonból: most hétvégén a cseh sorozat fináléja következik, ahová szintén győzni megy, utána rögtön német bajnokság záróversenyére utazik, és október első két hétvégéjén Magyarországon zárul számára a 2017-es idény.

Végeredmény, MX Open kategória:

1. Szvoboda Bence (HTS Team), 47 pont
2. Hugyecz Erik (HTS Team), 45 pont
3. Szőke Márk (Motoaction/Monpet Team), 42 pont
4. Déczi Balázs (Husqvarna Maurer-Gép Team), 36 pont
5. Firtosvári Gábor (Motomax SE), 32 pont

Címkék: szvoboda bence, gyál, magyar bajnokság, sport