Már tényleg az utolsó simításokat végzik az idei póni Európa-bajnokság helyszínén. Nagy átalakuláson ment át az elmúlt hetekben a Pannon Lovasakadémia környéke, hiszen a szervezők szeretnének minél jobb házigazdái lenni a világversenynek.

"A boxok egy részét, saját új befektetésből fix boxokkal oldjuk meg, másik részét bérelt boxokkal. A lovak elhelyezése ilyen tekintetben megoldott. A résztvevők és versenyzők a komfortérzetét, hogy kielégítsük, ez egy nehéz történet lesz, mert ez ugye nyugat-európából érkeznek, ahol azért a klimatikus viszonyok nem minden esetben olyanok mint hazánkban" - mondta a Pannon Lovasakadémia igazgatója, Halas Áron.

A Nemzetközi Lovas Szövetség tavaly tavasszal ítélte a somogyi megyeszékhelynek a rendezés jogát. A eseményt pedig hatalmas szervezői munka előzte meg.

"Ez egy borzasztó nagy erőpróba Kaposvárnak, az összes szállodai szoba elkelt. Borzasztó nagy próba a lovasakadémiának, mert öt éve nem volt ehhez fogható kültéri versenye és az a helyzet, hogy egy kicsit túllőttünk a célon, azzal, hogy mindjárt egy kontinens viadalt rendezünk. Az egyetem, a város, Bőszénfa önkormányzata, a különböző ágazatok teljes mellszélességgel kiállnak az ügy mellett és én azt érzem, hogy borzasztó összetartással ez sikerülni fog" - tette hozzá Halas Áron.

A három olimpiai szakág megmérettetésére 19 ország 160 lovasát várják a szervezők. A mezőnyben pedig Európa legjobb pónilovasai is ott lesznek.

"160 lovast várunk, 3 szakág fog versengeni. Nyugat-Európa krémje gyakorlatilag itt lesz. Úgy gondolom, hogy nagyon komoly szakmai színvonalú lesz ez a rendezvény, ennek próbálunk megfelelni, hiszen ilyen volumenű bajnokság még sem Kaposváron, sem Magyarországon nem zajlott le" - foglalta össze a Pannon Lovasakadémia edzője, Villányi Krisztina.

Hazánkat négy díjlovas és egy díjugrató képviseli majd a kontinensviadalon.

"Díjlovasainktól várható esetleg csapatban egy-egy jobb eredmény, illetve egy-két indulóval talán a döntőbe is bekerülnek.. Illetve egy díjugratónk van, neki egy kicsit nehezebb dolga van, ott nagyon komoly a pálya, amit teljesíteni kell, de hát reménykedünk, hogy sikerrel fogja venni az akadályokat" - mondta az edző.

A látványos program július 24-én, hétfőn a lovak szemléjével és a sorsolással indul, kedden 8 órától pedig megkezdődnek a szakági küzdelmek. A hivatalos megnyitó kedden este 8 órakor kezdődik, a döntőket szombaton és vasárnap tartják. A belépés ingyenes.

Címkék: póni, verseny, sport