Július utolsó hetében a Kaposvári Egyetem Pannon Lovas Akadémiája ad otthont a Póni Európa-bajnokságnak. A három olimpiai szakág megmérettetésére 19 ország 165 lovasát várják a szervezők: 45 lovast neveztek lovastusában, 67 sportolót díjlovaglásban és 53 versenyzőt díjugratásban. Magyarországot négy díjlovas és egy díjugrató képviseli az eseményen.

 A látványos program július 24-én, hétfőn a lovak szemléjével és a sorsolással indul, kedden 8 órától pedig megkezdődnek a szakági küzdelmek. A hivatalos megnyitó kedden este 8 órakor kezdődik, a döntőket szombaton és vasárnap tartják. A belépés ingyenes.

A díjlovas szakág az egyetlen, amely csapatot tud kiállítani a hazai rendezésű Póni EB-re. A fiataloknak sikerült rutint szerezniük ezen a szinten is az elmúlt években: egyre sikeresebben szerepeltek a nemzetközi viadalokon. A legkiemelkedőbb eredményt Yom-Tov Jázmin érte el egyéni 13. helyezésével, 2016-ban. Dallos Zsófia, a szakág szövetségi kapitánya kihirdette a magyar válogatott névsorát, és abban bízik, hogy versenyzőink jól teljesítenek majd hazai környezetben is.

„Az idei nemzetközi versenyek eredményei alapján összeállítottam egy ranglistát, amelyben a kötelező programok százalékos eredményeiből átlagoltam. A legjobb öt lovasunk 66% feletti átlagteljesítményt hozott, ami nagyon bíztató. A Póni EB színvonala nagyon magas. Lovasaink jó formában vannak, és a tavalyi csapat 8. helyet mindenképp szeretném megtartani. Egyéniben legalább egy lovast várok a döntőbe. Ha mindenki tudja hozni a formáját, akkor magabiztos, kiegyensúlyozott szereplésben bízhatunk” – fogalmazott a szakember.

A magyar díjlovasok

Rapi Kitti 16 éves, a B&H LK versenyzője, edzője Garai Máté. Tavaly már szerepelt Dániában a Póni EB-n, és a magyar csapattal a 8. helyen végzett a 15 országból. Egyéniben legjobb eredménye egy 23. és 34. hely (61 lovasból).

Rapi Kitti
Rapi Kitti

Iván Hanna 16 éves, az Ács József LK lovasa (edzője Ács Róbert). Hanna 3. EB-részvétele lesz Kaposvár. A tavalyi csapat tagja volt. Legjobb egyénije tavaly 30. és 32. hely.

Lázár Zsófia 14 éves, a Lázár Lovaspark SE lovasa, edzője Szeicz Erika. Az első EB szereplése lesz. Lova, Jazzo a tavalyi EB legsikeresebb lova volt Yom-Tov Jázminnal (egyéni 13. hely)

Lázár Zsófia
Lázár Zsófia

Nagy Panka Zina a Go Fast SHS lovasa, edzője Pachl Péter. A tavalyi EB-csapat tagja. Idén új lóval is szerencsét próbált, és sikeresebben szerepelt, mint a tavalyi EB-s lovával.

Tartalék: Borza Dominik - Depardieu

Címkék: póni, bajnokság, sport